Deputații PAS și Maia Sandu intenționează să provoace dizolvarea Parlamentului, apelând la prevederile hotărârii Curții Constituționale din 2013, prin care magistrații Înaltei Curți au menționat că „indiferent de circumstanțele care au determinat lipsa votului de încredere, eșuarea formării noului Guvern în termen de 3 luni duce inevitabil la dizolvarea Parlamentului”.

Astfel, în hotărârea din 1 octombrie 2013 pentru interpretarea articolului 85 alin.(1) şi alin. (2) din Constituţia Republicii Moldova, CCM a atras atenția asupra faptului că „în cazul în care Parlamentul nu a reuşit să învestească Guvernul în termen de 3 luni de zile, Şeful statului este obligat să dizolve Parlamentul, astfel dreptul lui discreţionar de a dizolva Parlamentul se transformă în obligaţie impusă de voința legiuitorului constituant”.

Or, din conţinutul colaborării şi controlului reciproc între puterea legislativă şi puterea executivă, sarcina Şefului statului este de a contribui la depăşirea crizei politice și a conflictului declanşat între puteri, și nu de a păstra situaţia de criză pentru un termen indefinit, fapt ce nu corespunde intereselor generale ale cetăţenilor, titulari ai suveranităţii naţionale”, se menționează în hotărârea CCM.

Totodată, Curtea a reiterat că, „indiferent de circumstanțele care au determinat lipsa votului de încredere, eșuarea formării noului Guvern în termen de 3 luni duce inevitabil la dizolvarea Parlamentului”.

Un Guvern demisionar cu un Prim-ministru interimar nu poate fi perpetuu în timp, reieșind din raționamentele expuse supra (§ 56), potrivit cărora acesta îndeplinește doar funcții de administrare a treburilor publice”, precizează Înalta Curte.

Expertul în drept constituțional și fostul președinte al CCM, Alexandru Tănase, susține că deocamdată este prematur de a discuta acest subiect.

Această hotărâre are incidență doar în cazul în care Parlamentul nu a reuşit să învestească Guvernul în termen de 3 luni de zile. Pentru că Parlamentul „să nu reușească” el trebuie să fie pus în situația să învestească un Guvern, în cadrul a cel puțin 2 tentative. Actualmente a fost consumată o singură tentativă, așa că deocamnadată este prematur de a discuta acest subiect. Dizolvarea Parlamentului este o sancțiune care se aplică Parlamentului pentru incapcitatea/nedorința formării Guvernului. Finalmente, CCM va trebui să decidă dacă o astfel de sancțiune poate fi aplicată sau nu unui Parlament în lipsa unui decret de desemnare a unui candidat”, a declarat el pentru Deschide.MD.

Amintim că vicepreședintele Parlamentului și liderul fracțiunii Platforma DA, Alexandru Slusari, a declarat că în urma întrevederii cu reprezentanții PAS, cei din urmă au declarat că există mai multe hotărâri anterioare ale CCM care ar putea duce la dizolvarea Parlamentului.

Detalii: Alexandru Slusari, detalii despre negocierile DA-PAS-PDM: Am rămas uimit de anumite declarații