Ion Păduraru, fostul secretar general al Administrației prezidențiale în perioada mandatului lui Nicolae Timofti, dezvăluie cum fostul șef al statului a reușit să depășească criza politică din 2015-2016, provocată de intenția unui grup de deputați de a-l înainta pe Vlad Plahotniuc în calitate de candidat la funcția de premier. Funcționarul precizează că la acea etapă situația politică a fost deloc ușoară, Nicolae Timofti examinând mai multe scenarii, inclusiv demisia sa din funcție. Declarațiile lui Ion Păduraru sunt făcute în contextul în care președintele Maia Sandu, exact cum a făcut-o Nicolae Timofti acum cinci ani, a refuzat desemnarea unui candidat la funcția de premier propus de o majoritate parlamentară.

Președintele Nicolae Timofti, fost judecător cu stagiu de 36 de ani, nefiind venit din politică, nicio clipă n-a admis că nu va respecta Constituția, în contextul apariției la 13.01.2016 a „celebrei” majorități care îl înaintase pe V. Plahotniuc candidat pentru funcția de prim-ministru. Cu atât mai mult, cu cât Hotărârea CCM din 29.12.2015 era univoca (decizia respectivă a Înaltei Curți prevedea că în cazul existenței unei majorități parlamentare, șeful statului era obligat să înainteze un candidat la funcția de premier propus de aceasta – nota red.)”. În egală măsura, Președintele Timofti nu admitea nicio clipă că-l va desemna pe Vlad Plahotniuc pentru a forma Guvernul. (Anticipând criticile Dumneavoastră, declar, că personal i-am spus domnului Timofti că poate ar fi mai bine chiar să-l desemneze pe Vlad Plahotniuc. Mai existau „regrete” că în 1998 [Petru] Lucinschi nu l-a desemnat pe [Vladimir] Voronin pentru a forma Guvernul în plină criză devastatoare. Poate nu mai venea în 2001)”, a scris Ion Păduraru.

Fostul secretar general amintește că din considerente tehnice (aparatul Președinției era amplasat în 4 clădiri diferite, fără dotări necesare la îndemâna pentru a emite Decrete și acte oficiale, iar Sediul central și Condrita erau practic blocate de protestatari), dar și pentru a scoate presiunea de pe președinte, după coordonarea corespunzătoare cu Nicolae Timofti, a dat indicații să fie elaborate și imprimate următoarele 5 documente prezidențiale:

1. Decret privind desemnarea domnului Vlad Plahotniuc pentru funcția de prim-ministru;
2. Decret pentru desemnarea domnului ____ (fără indicarea numelui) pentru funcția de prim-ministru;
3. Decret pentru desemnarea doamnei ____ (fără indicarea numelui) pentru funcția de prim-ministru;
4. Cererea Președintelui Nicolae Timofti privind demisia (fără indicarea datei din care moment intervine);
5. Cererea Președintelui Nicolae Timofti privind demisia, din data semnării.

Păduraru a amintit că la data de 14 ianuarie 2016 până la începutul consultărilor planificate la 10.00 cu reprezentanții majorității anunțate, sub presiunea protestatarilor, unul după unul, deputați-semnatari ai listei în susținerea lui Vlad Plahotniuc, pe diferite căi, dar public, au început a-și nuanță pozițiile, precum că ar fi semnat nu pentru Vlad Plahotniuc concret, dar pentru un candidat PDM: „Astfel, numărul scăzu-se sub 51”.

La întrevederea cu Marian Lupu, Andrian Candu și Dumitru Diacov, domnul Timofti a declarat tranșant că în niciun caz nu-l va desemna pe Vlad Plahotniuc. Poate chiar acum să-l desemneze pe domnul Lupu sau Candu, sau să vină cu altă candidatură. Le-a acordat termen până la ora 21.00 în aceeași zi. Ca să fie clar – domnul Pavel Filip a fost propus majorității pentru a fi desemnat pentru funcția de prim-ministru nu de PDM, dar de domnul Președinte. PDM a accept”, a precizat Păduraru.

Amintim că Înalta Curte a declarat drept neconstituțional Decretul Maiei Sandu cu privire la desemnarea repetată a Nataliei Gavrilița în calitate de candidat la funcția de premier.

Totodată, magistrații Înaltei Curți au menționat că pentru respectarea prevederilor Constituției, fracțiunile parlamentare și președintele R.Moldova trebuie să recurgă la noi consultări.

Detalii: CCM: Decretul Maiei Sandu privind desemnarea repetată a Nataliei Gavrilița, neconstituțional

Ulterior, Maia Sandu a anunțat că a luat act de decizia Curții Constituționale. Potrivit președintelui R.Moldova, prin astfel de acțiuni statul se întoarce în anul 2015 „când oligarhul Plahotniuc și-a încropit o majoritate parlamentară de buzunar”.

Citiți și: Maia Sandu după decizia CCM: Mergem la anticipate sau la referendum. Oamenii vor decide viitorul țării