Curtea Constituțională a declarat drept neconstituțional Decretul Maiei Sandu cu privire la desemnarea repetată a Nataliei Gavrilița în calitate de candidat la funcția de premier.

Totodată, magistrații Înaltei Curți au menționat că pentru respectarea prevederilor Constituției, fracțiunile parlamentare și președintele R.Moldova trebuie să recurgă la noi consultări.

La fel, Curtea a refuzat să se expună dacă refuzul de a o desemna pe Mariana Durleșteanu în calitate de candidat la funcția de premier poate fi catalogat ca săvârșirea a unei fapte grave de către președintele R.Moldova.

Amintim că deputații PSRM au depus o sesizare cu privire la legalitatea redesemnării Nataliei Gavrilița drept candidat la funcția de prim-ministru. Socialiștii au acuzat-o pe Maia Sandu de încălcarea Constituției atunci când șeful statului a propus repetat candidatura Nataliei Gavrilița, și asta pentru că la acea oră în Parlament deja exista o majoritate care și-a anunțat sprijinul pentru candidatura ex-ministrului Finanțelor din Guvernul Greceanîi, Mariana Durleșteanu.

Autorii sesizării susțin că, pe 11 februarie, cunoscând despre declarația cu privire la constituirea majorității parlamentare, președintele a convocat fracțiunile pentru consultări repetate în contextul eșuării primei tentative de învestitură. În urma consultărilor, șeful statului a emis decretul privind desemnarea repetată a Nataliei Gavrilița la funcția de prim-ministru.

Socialiștii consideră că „președintele a acționat în mod discreționar, contrar obligației imparțialității și neutralității politice în procesul desemnării candidatului pentru funcția de premier”. PSRM mai face trimitere și la o hotărâre anterioară a Curții, din care reiese că, în cazul în care este constituită o majoritate parlamentară formalizată, președintele este obligat să desemneze candidatul înaintat de această majoritate.

Detalii: Decretul Maiei Sandu, în vizorul CCM. Curtea Constituţională va examina astăzi sesizarea deputaţilor PSRM