Deputatul PAS Dumitru alaiba susține că Procuratura Anticorupție i-a răspuns la sesizarea prin care acesta întreabă dacă semnătura lui Ilan Șor a fost falsificată pe un document legislativ.

„Semnătura aplicată de Ilan Șor pe Proiectul de Hotărâre a Parlamentului nr. 463/2020 a fost falsificată. Acesta e răspunsul Procuraturii Anticorupție la sesizarea mea. Astfel, potrivit raportului de constatare tehnico-științifică nr. 13 din 25 ianuarie 2021, semnăturile lui Ilan Șor aplicate pe proiectul hotărârii și pe nota informativă „nu au fost executate de către cet. Ilan Șor, dar de o altă persoană prin imitare servilă, astfel, fiind falsificate”,scrie Alaiba pe pagina sa de Facebook

Deputatul PAS adaugă că chiar dacă semnătura e falsă, Procuratura Anticorupție a decis să nu pornească dosar penal, din motiv că: „deși, formal, fapta conține semnele infracțiunii prevăzute de art. 332 Cod Penal, fiind lipsită de importanță, nu prezintă gradul prejudiciabil al unei infracțiuni”.

„Așa a decis procurorul. Art 332 alin.(2) lit.b) din Codul Penal – falsul în acte publice săvârșită de o persoană cu funcție de demnitate publică – se pedepsește cu până la 6 ani de închisoare. Procurorii consideră că, întrucât falsificarea semnăturii lui Șor nu a produs efecte juridice, aceștia nu au temei de a porni dosar penal. Uite așa un absurd. Ai o crimă demonstrată, expertizată, cu implicarea unor demnitari, aleși ai poporului, dar procurorul decide să nu pornească dosar penal”, adaugă legiuitorul.

Procuratura Anticorupție a dispus neînceperea urmăririi penale în legătura cu sesizarea deputatului PAS, Dumitru Alaiba, cu privire la un posibil caz de fals în acte publice în care este implicat Ilan Șor. Este vorba despre un proiect de hotărâre, examinat în plenul Parlamentului la sfârșitul lunii noiembrie 2020, când deputații Partidului „Șor” și platformei „Pentru Moldova”au propus crearea unei comisii de anchetă care să investigheze toate acțiunile din jurul companiei Moldasig S.A și eventuale atacuri raider asupra companiei. Proiectul respectiv a fost semnat, inclusiv, de către Ilan Șor care, oficial, nu se află pe teritoriul R.Moldova din iunie 2019.

Detalii: DOC // Alaiba: Procurorii nu se grăbesc să pornească dosar penal în cazul „semnăturii false” a lui Șor. Lipsesc elementele infracțiuni

Detalii: Crearea comisiei de investigare a situației de la „Moldasig”, eșuată