Amenințarea majoră la adresa statului este corupția, în special corupția la nivel înalt - ea face Moldova mai săracă, mai vulnerabilă și mai slabă”. Declarația a fost făcută de președintele Maia Sandu în cadrul ședinței Colegiului Serviciului de Informații și Securitate al Republicii Moldova în cadrul căreia au fost prezentate totalurile anului 2020 și prioritățile setate pentru anul curent.

Amenințarea majoră la adresa statului este corupția, în special corupția la nivel înalt - ea face Moldova mai săracă, mai vulnerabilă și mai slabă. Pe parcursul timpului, SIS a fost utilizat în anumite cazuri în beneficiul unor interese înguste, nu în interes național. Eu nu voi tolera asemenea abordări. Și acum, mai mult ca niciodată, este necesar să muncim pentru a reclădi încrederea cetățeanului în instituțiile statului”, a menționat ea.

Potrivit șefului statului, atât ea, cât și colegii din Administrația Prezidențială vor susține reforma instituției, „astfel încât oamenii demni și integri să fie promovați și nimeni să nu-i oblige să acționeze contrar legii”.

Republica Moldova are nevoie de un Serviciu de Informații puternic, proactiv și eficient”, a punctat Sandu.

Prezent la eveniment, prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi, a mulțumit angajaților SIS pentru aportul adus în depistarea și contracararea riscurilor la adresa securității statului și a reiterat necesitatea utilizării tuturor pârghiilor legale pentru a contracara acţiunile de limitare a eficienţei şi funcţionalităţii organelor de stat. Șeful interimar al Guvernului a îndemnat să fie întreprinse toate măsurile necesare pentru consolidarea securității naționale a Republicii Moldova.

Directorul SIS, Alexandru Esaulenco, a declarat că instituția a înregistrat o creștere a indicatorilor de rezultat, menționând în mod special asigurarea reacției prompte în eradicarea pericolului generat de criza pandemică. În acest sens, angajații au întreprins un șir de măsuri, atât informative, cât și în sensul prevenirii riscurilor aferente, determinarea algoritmelor de reacție, proliferarea știrilor false în legătură cu pandemia, fiind blocate 61 de surse informaționale anonime.

Totodată, pe parcursul anului trecut, instituția a inițiat peste 420 de investigații, cele mai combative domenii de activitate fiind cele de asigurare contrainformativă a economiei naționale și contraspionajul. Obiectivele strategice pe aceste paliere au vizat contracararea factorilor interni și externi ce periclitează securitatea energetică, stabilitatea pieței financiare, bugetul public național și defavorizează cetățenii Republicii Moldova.

Printre principalele obiectivele  setate pentru anul curent, se numără combaterea fenomenului corupției, realizarea măsurilor proactive pe problematica diferendului transnistrean, anihilarea riscurilor la securitatea națională a Republicii Moldova ș.a.

De precizat că Colegiul reprezintă organul suprem de control şi dirijare al SIS, care adoptă deciziile asupra celor mai importante probleme ale Serviciului și determină direcţiile prioritare de activitate ale subdiviziunilor.