La moment, în Parlamentul Republicii Moldova nu există o majoritate. Declarația a fost făcută de deputatul în primul Parlament și membrul comisiei de elaborare a Proiectului de Constituție, Alexandru Arseni, în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari”, de la TV8.

Avem o majoritate absolută pentru adoptarea legilor organice, iar legile ordinare și hotărârile se adoptă cu numărul 50 de deputați + 1. S-a vorbit despre majoritatea parlamentară? S-a vorbit despre majoritatea voturilor necesare minime. Nu confundăm majoritatea de voturi cu majoritatea parlamentară, ceea ce se speculează cu această listă cu cele 54 de semnături. Majoritatea parlamentară este o structură de lucru a parlamentului politico-juridică. (…) Majoritatea parlamentară tot este o structură a Parlamentului și poate fi constituită dintr-un singur partid sau din coaliția fracțiunilor anunțată prin declarație. Deja trecem la fracțiuni, nu la liste de deputați. Noi nu avem majoritate. Aceea este o listă de semnături, nu are nici o atribuție. Se ia procesul verbal și se prezintă la Parlament: iată noi trei fracțiuni am creat coaliția parlamentară”, a declarat Alexandru Arsenii.

În replică, expertul în drept constituțional, Teodor Cârnaț, susține că nu este de acord și că, defapt, cei 54 de deputați care au semnat pentru candidatura Marianei Durleșteanu la funcția de șef a Executivului reprezintă o majoritate parlamentară.

Sunt diametral opus domnului Arsenii. Republica Moldova este un stat de drept și democratic. În democrație noi operăm cu noțiunea de „majoritate”. Aceasta înseamnă că dacă s-au acumulat, printr-un proces politic, au votat majoritatea, noi considerăm că s-a realizat un vot democratic. În conformitatea cu Curtea Constituțională din 20 august 2020, se operează cu majoritate parlamentară formalizată”, a explicat Teodor Cârnaț.

În același context, Teodor Cârnaț a mai declarat că Curtea Constituțională (CC) va anunța neconstituțional decretul Maiei Sandu privind desemnarea repetată a Nataliei Gavrilița la funcția de prim-ministră.

De precizat că Înalta Curte a respins marți, 16 februarie, cererea de suspendare a acțiunii decretului președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, din 11 februarie curent privind desemnarea repetată a unui candidat pentru funcția de prim-ministru.

Astfel, la data de 23 februarie curent, va avea loc ședința Curții Constituționale de examinare în fond depuse la Curte de Vasile Bolea, Grigore Novac și Alexandr Suhodolscki, deputați în Parlamentul Republicii Moldova.