Potrivit unui comunicat de presă al Partidului Popular European din Moldova, Iurie Leancă afirmă că Angela Merkel îl susţine în această campanie şi că i-a urat succes în cursa pentru Prezidenţiale. 

În mod indubitabil, acest mesaj al Cancelarului german, dacă a fost înţeles şi citat corect de Iurie Leancă, reprezintă un semnal politic pentru alţi actori importanţi de la Chişinău. Prin urmare redacţia Deschide.MD a încercat să dea contur acestui semnal solicitând opinia formatorilor de opinie - Igor Boţan şi Alexandru Solcan. Deasemenea, l-am sunat pe Oazu Nantoi, însă acesta ne-a spus că "a intrat în carantină" până la data de 30 octombrie, în schimb am reuşit să obţinem un comentariu de la Viorel Ciobotaru - preşedintele PLDM - singurul partid care oficial face parte din familia PPE - cea pe care o reprezintă astăzi inclusiv Cancelarul german. 

Igor Boţan, analist politic: Mie îmi pare că sunt lucruri fireşti: socialiştii europeni îl susţin pe domnul Lupu, popular-europenii - pe domnul Leancă. Asta arată că există o inerţie şi o anumită tradiţie între familiile politice europene. Faptul că doamna Merkel şi-ar fi exprimat susţinerea pentru domnul Leancă este un indicator care nu trebuie exagerat. Să ne amintim că ei au susţinut-o şi pe Iulia Timoshenko şi să ne amintim pentru ce au făcut acest lucru. Este adevărat, Iurie Leancă este designerul istoriei de succes care a fost reală pentru Republica Moldova, dar pe care politicienii noştri au calcat-o în picioare, iar în aceste condiţii eu nu cred că mai este posibilă renaşterea acestei idei. Trebuie să recunoaştem, Iurie Leancă merită felicitări pentru abilitatea sa de a-şi menţine relaţiile cu oficiali de rang înalt în spaţiul european, însă până la urmă repet: nu trebuie să exagerăm cu interpretarea mesajului. Lucrurile sunt pur simbolice. Ele se explică şi prin faptul că el se declară un politician de opoziţie, iar conjugarea lui la guvernare este o metodă de salvarea a vectorului european. Pe de altă parte trebuie să ţinem cont şi de faptul că Angela Merkel este un politician de top, dar care are foarte mari probleme în propria ţară şi care nu se ştie dacă va mai fi la guvernare după următoarele alegeri. În fine, concluzia  este că Iurie Leancă şi-a reconfirmat poziţia pe care o are în faţa liderilor europeni, dar nu cred că cetăţenii din Republica Moldova sunt foarte sensibili la astfel de declaraţii şi întâlniri. 

Alexandru Solcan, dr. conf. univ, FRIŞPA: Faptul că doamna Merkel s-a reîntâlnit cu domnul Leancă înseamnă că el rămâne în continuare un politician credibil şi îşi păstrează buna imagine pe care şi-a creat-o atunci când era ministru de Externe şi prim-ministru. Sper că oficialul german a fost bine informat şi taxările care i se atribuie lui Iurie Leancă la Chişinău în legătură cu acordarea creditelor pentru  BEM, iar aceste acuzaţii să fie plasate în albia raţionalului. Probabil fiecare dintre noi ar fi procedat la fel. Nu exclud că susţinerea ei vine şi dintr-o simpatie personală, simpatie pe care a avut-o şi faţă de Vlad Filat, dar cel din urmă nu a reuşit să o păstreze. Mesajul pe care îl transmite este unul foarte clar şi foarte important şi el nu este pentru cetăţeni, ci pentru alţi concurenţi electorali, dar şi pentru noi - formatorii de opinie care ar trebui să-l plasăm în această perioadă pe Iurie Leancă acolo unde îi este locul. 

Viorel Cibotaru, liderul PLDM: În primul rând asta este o încălcare flagrantă a legii pentru că în campania electorală sunt interzise pozele prin care se face transferul de imagine. Deschide.MD: Dar campania încă nu a început... - Cu atât mai mult, campania nici nu a început, iar el deja sfidează legea. Noi vom examina posibilitatea ca să sesizăm CEC-ul în acest sens. Nu ştiu dacă îl ajută cu ceva această poză, atâta timp cât partidul duce în eroare alegătorii: ba sunt în opoziţie constructivă, ba se detaşează de platforma noastră comună din care era firesc să facă parte. Plus acordul cu majoritatea hribridă, care reglementează cooperarea inclusiv în campania pentru prezidenţiale mi se pare ciudată în contextul polemicii destul de ingenioase între Leancă şi Ghimpu. Despre poziţia doamnei Merkel nu voi comenta pentru că nu am văzut nicăieri declaraţiile domniei sale şi nu am certitudinea că dânsul a înţeles bine cele discutate cu ea. Nu am nici măcar certitudinea că acestă întrevedere a avut loc. Pozele puteau fi trucate sau puteau fi mai vechi. Nu am de gând să iniţiez dialoguri cu colegii din PPE pe acest subiect. Nu voi cădea în crize de gelozie. Faptul că s-a întâlnit o persoană fizică cu altă persoană, îl priveşte şi se poate întâlni în fiecare zi dacă crede că asta va ajuta în vreun fel Republica Moldova. Eu sper să am în curând o discuţia cu doamna Merkel pentru a-mi expune punctul de vedere faţă de acest subiect, evident dacă domnia sa mă va întreba acest lucru. 

Oazu Nantoi, analist politic, vicepreşedinte al PPEM detaşat în ultima perioadă de poziţia partidului: Eu nu voi comenta nimic. Anunţ carantină până la data de 30 octombrie.