Igor Dodon anunță că nu va semna decrete de numire a trei ambasadori, propuși zilele trecute de către prim-ministrul Pavel Filip. Astfel, Șeful statului refuză candidaturile înaintate la funcția de ambasadori în Republica Belarus, Austria și Marea Britanie.

Chiar dacă veți obține agrement pentru următoarele candidaturi din partea statelor-gazdă, Președinția nu va semna decretele pentru următoarele candidaturi:

Ambasador al RM în Republica Belarus - Vladimir Ciobanu;

Ambasador al RM în Republica Austriacă - Valeria Șeican;

Ambasador al RM în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord - Igor Klipii”, se arată în documentul publicat de către persoana de încredere a președintelui, Ion Ceban.

În acest sens, Dodon a propus prim-ministrului consultări suplimentare pentru a evita blocaje în activitatea diplomatică externă.

Amintim că Pavel Filip i-a propus marți președintelui Igor Dodon, spre aprobare, candidaturile a nouă noi ambasadori. Surse avizate din arcul puterii ne-au comunicat că lista arată în felul următor:

Ambasador în SUA - Aurel Ciocoi, actualmente ambasador în China.

Ambasador în Grecia- Anatol Vanghelie, actualmente secretar general al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene.

Ambasador în Spania -Violeta Agrici, actualmente șef al Direcției Generale Afaceri Consulare la MAEIE.

Ambasador în Franța - Emil Druc, actualmente şef Direcție Generală Cooperare Multinațională la MAEIE.

Reprezentant Permanent pe lângă ONU - Victor Moraru, actualmente adjunctul lui Druc.

Ambasador în Polonia- Vladimir Chirinciuc, actualmente angajat al Ambasadei din Austria.

Ambasador în Belarus - Vladimir Ciobanu, fost consilier prezidențial.

Ambasador în Austria - Valeria Șeican, fosta consilieră a ministrului Culturii.

Ambasador în Marea Britanie - Igor Klipii, actualmente secretar general-adjunct al Parlamentului.

Anterior președintele moldovean, Igor Dodon, a declarat în cadrul unei întâlniri cu studenții de la Universitatea de Stat de Relații Internaționale de la Moscova că nu va acredita noii ambasadori propuși de Guvern. El a subliniat acest lucru în contextul solicitării sale respinse de către Guvern privind retragerea Ambasadorului Republicii Moldova la București, Mihai Gribincea. Dodon s-a supărat pe Gribincea în urma unor declaraţii ale diplomatului, pe care şeful statului le-a considerat împotriva sa.