PSRM anunță că a luat act de anunțul făcut de președintele Maia Sandu de a desemna din nou candidatul la funcția de prim-ministru, Natalia Gavrilița. Potrivit socialiștilor, această decizie a fost anunțată după o „simulare a unor așa-zise consultări cu partidele, unde președintele a refuzat să țină cont de opinia partidelor din Parlament, cu excepția partidului pe care îl conduce din umbră, PAS”.

Decizia anunțată în această seară încalcă grav Constituția și hotărârile recente ale Curții Constitutionale, care obligă președintele să desemneze candidatul propus de majoritatea parlamentară constituită. Totodată, președintele țării nu își poate permite sa dea calificative subiective deputaților din Parlamentul Republicii Moldova, nu își poate permite să o facă pe judecătorul, iar într-o democrație președintele nu își poate permite să anuleze rolul partidelor și să ignore voința majorității parlamentare. Dacă am merge pe logica Maiei Sandu, faptul că a fost membru al guvernului implicat in furtul miliardului și că a participat prin votul său la jefuirea țării, este la fel un motiv foarte serios să fie considerată lipsită de integritate și să nu poată ocupa o funcție în stat”, se menționează în comunicat.

PSRM susține că acțiunile Maiei Sandu reprezintă, la această etapă, „tentativă de uzurpare a puterii de stat”.

La momentul în care va exista decretul de desemnare a premierului, emis oficial, președintele țării se va afla în afara Constituției și în plin proces de uzurpare a puterii în stat, ceea ce atrage după sine consecințe legale și politice. PSRM va ataca mâine la Curtea Constituțională decretul uzurpator emis de președintele țării. Până la pronunțarea unei decizii, vom cere conducerii Parlamentului să nu accepte convocarea ședinței pentru audierea persoanei desemnate ilegal pentru funcția de prim-ministru. Se va apela și la alte mijloace legale și democratice pentru a nu permite ca acest act de uzurpare a puterii de stat să fie pus în aplicare”, precizează socialiștii.

Potrivit lor, Maia Sandu pune Curtea Constituțională într-o „situație absurdă”, iar Înalta Curte „trebuie să ia act de faptul că Maia Sandu nu respectă nici Constituția, nici voința Parlamentului, fiind ghidată de niște frustrări personale, de interes partinic îngust și de opinii subiective”.

Suntem siguri că Înaltă Curte poate doar să constate că deja a emis o hotărâre foarte clară pe tema desemnării premierului de către președintele țării, o hotărâre pe care șeful statului este obligat să o respecte și să nu inventeze pretexte și argumente de ordin subiectiv pentru încălcarea Constituției. Vom aștepta să vedem poziția Curții Constituționale față de sesizarea pe care o înaintăm, apoi vom anunța următorii pași pe care îi facem pentru a stopa acest act de uzurpare și de încercare de a anula rolul principalelor instituții ale statului democratic, rolul partidelor politice”, punctează PSRM.

Amintim că Maia Sandu a anunțat că o desemnează repetat pe Natalia Gavriliță la funcția de premier al R. Moldova, după ce astăzi Parlamentul a respins candidatura acesteia. Sandu a declarat că a primit scrisoarea din partea noii majorități parlamentare PSRM - Șor privind desemnarea Marianei Durleșteanu drept candidat la funcția de premier, însă președintele afirmă că are dubii în privința integrității unor deputați care au semnat cererea.

Detalii: Maia Sandu o desemnează repetat pe Natalia Gavriliță la funcția de premier

Citiți și: Reacția Platformei DA la decizia Maiei Sandu de a o desemna repetat pe Natalia Gavrilița