Președintele R. Moldova nu poate să desemneze un candidat la funcția de prim-ministru, dacă în Parlament există o majoritate de cel puțin 51 de deputați capabilă să învestească un Guvern. Declarația a fost făcut în această seară în cadrul emisiunii „Puntul pe AZi” de la TVR Moldove, de către fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase.

Tănase a explicat că potrivit Constituției R. Moldova, „președintele este co-decident în cazul formării Guvernului și nu este decident. Președintele nu poate să-și impună opinia sa Parlamentului atâta timp cât Parlamentul are o majoritate capabilă să învestească un Guvern. Președintele intervine în momentul în care Parlamentul este incapabil să învestească un Guvern și exact asta s-a întâmplat în R. Moldova”.

„54 de deputați au formalizat o decizie de a sprijini alt candidat. În situația dată rolul președintelui activ în acest proces încetează și poartă discuții cu majoritatea parlamentară. Majoritatea parlamentară este cea care decide. Guvernul în fond nu este responsabil în fața președintelui, ci în fața Parlamentului, suntem o republică parlamentară clasică în acest sens. Dacă există o majoritate creată, președintele nu o poate ignora”, a declarat Tănase.

Acesta a subliniat că „președintele are dreptul să respingă o singură dată candidatura desemnată de majoritate în cazul în care are o serie de argumente. Începând cu argumente de suspiciuni de corupție și terminând cu cele de securitate națională”.

„În această seară noi nu am asistat la această procedură. S-a întâmplat puțin altceva. Președintele a decis să vină cu alt candidat, deși de cealaltă parte Parlamentul are o majoritate parlamentară formalizată. Nu știu cum se va merge mai departe. Probabil se va ajunge și la Curtea Constituțională pentru a dezlega acest conflict dintre instituția prezidențială și actualul Parlament”, a mai menționat Tănase.

Amintim că Maia Sandu a anunțat în această seară că o desemnează repetat pe Natalia Gavriliță la funcția de premier, aceasta deși în Parlament a fost formată o majoritate parlamentară din deputații PSRM și Șor, care a propus-o pe Mariana Durleșeanu la funcția de premier.