Inspectoratul de Integritate al ANI a pornit un control pentru nerespectarea regimului juridic al incompatibilității în privința unui ex-președinte al Republicii Moldova. Chiar dacă instituția nu spune despre cine este vorba, surse politice au declarat pentru Deschide.MD că vizat în verificări este chiar fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon

„Despre rezultatele acestei proceduri de control, ANI va informa opinia publică printr-un comunicat de presă”, este menționat în comunicatul de presă al instituției. 

Reporterii Deschide.MD au întrebat la serviciul de presă al ANI să ne spună cine este președintele vizat în cotroale, însă nu am obținut un răspuns, reprezentanții instituției făcând trimitere la legislația în vigoare cu privire la protecția datelor cu caracter personal. 

În același timp, surse ale PSRM susțin că este vorba anume despre Igor Dodon. 

Alte trei controale au fost inițiate pentru nerespectarea regimului juridic al conflictelor de interese. Astfel, un fost Ministru al Educației, Culturii și Cercetării, directorul Spitalului raional Sîngerei și un fost primar al unei localități din componența municipiului Bălți sunt bănuiți că au admis conflicte de interese. În cadrul a două proceduri de control sunt vizați Președintele raionului Ungheni și directorul Spitalului raional Criuleni pentru o posibilă admitere a incompatibilității de funcție.

Inspectorii de integritate au emis patru acte de constatare a încălcării regimului juridic al conflictelor de interese în care sunt vizați trei aleși locali din raionul Sîngerei, Găgăuzia și Dubăsari, dar și un director al unui azil din Leova.

Cinci cauze contravenționale au fost pornite pentru nedeclararea și nesoluționarea conflictelor de interese și nerespectarea regulilor de depunere a declarațiilor de avere și interese personale.

Totodată, pe parcursul săptămânii precedente, Președintele raionului Telenești, primarul din Pîrlița raionul Ungheni, primarul din Drăgușenii Noi, raionul Hîncești și primarul din Pociumbăuți din raionul Rîșcani și-au declarat conflictele de interese cu persoanele apropiate, respectând în acest mod legislația în vigoare.

 Prin sistemul ”e-Integritate” au fost repartizate 24 de sesizări. Reprezentanții au răspuns la 181 de apeluri telefonice, dintre care 45 la Linia Instituțională.