(UPDATE 9.30): Președinția confirmă lista cu cei nouă candidați la funcția de ambasadori. Persoana de încredere a șefului statului, Ion Ceban, a declarat pentru Deschide.MD că Igor Dodon a primit lista, iar în scrut timp președintele va veni cu o reacție.

Premierul Pavel Filip i-a propus astăzi președintelui Igor Dodon, spre aprobare, candidaturile a nouă noi ambasadori. Surse avizate din arcul puterii ne-au comunicat că lista arată în felul următor:

Ambasador în SUA - Aurel Ciocoi, actualmente ambasador în China.

Ambasador în Grecia- Anatol Vanghelieactualmente secretar general al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene.

Ambasador în Spania -Violeta Agrici, actualmente șef al Direcției Generale Afaceri Consulare la MAEIE.

Ambasador în Franța - Emil Druc, actualmente şef Direcție Generală Cooperare Multinațională la MAEIE.

Reprezentant Permanent pe lângă ONU - Victor Moraru, actualmente adjunctul lui Druc.

Ambasador în Polonia- Vladimir Chirinciucactualmente angajat al Ambasadei din Austria.

Ambasador în Belarus - Vladimir Ciobanu, fost consilier prezidențial.

Ambasador în Austria - Valeria Șeican, fosta consilieră a ministrului Culturii.

Ambasador în Marea Britanie - Igor Klipii, actualmente secretar general-adjunct al Parlamentului.

Amintim că anterior președintele moldovean, Igor Dodon, a declarat în cadrul unei întâlniri cu studenții de la Universitatea de Stat de Relații Internaționale de la Moscova că nu va acredita noii ambasadori propuși de Guvern. El a subliniat acest lucru în contextul solicitării sale respinse de către Guvern privind retragerea Ambasadorului Republicii Moldova la București, Mihai Gribincea. Dodon s-a supărat pe Gribincea în urma unor declaraţii ale diplomatului, pe care şeful statului le-a considerat împotriva sa.