Câteva sute de persoane au protestat ieri, 31 ianuarie, la Bălți, împotriva deciziei Curții Constituționale, prin care a fost declarată neconstituțională Legea privind funcționarea limbilor pe teritoriul Republicii Moldova. La mitingul de la Bălți au participat și deputați ai Partidului Socialiștilor, Alexandr Nesterovschi și Alexandr Usatîi, transmite IPN.

Protestatarii au purtat pancarde și au scandat lozinci: „Молдова - моя родинa! „Русский-мой язык!”, „Верните русский язык”,  „Руки прочь от языков”,  „Limba de stat – limba moldovenească”, ”Noi suntem moldoveni”, „Поддержим закон о функционировании языков”, „Нет дискриминации”,  „Мы - не румынская коллония”, ”„ КС, ты не прав”, „Ренато, ты в ответе” etc.

Partidul Socialiștilor a anunțat pe site-ul său oficial că proteste similare au avut loc sâmbătă, 30 ianuarie, la Ceadâr-Lunga, iar săptămâna trecută mitinguri împotriva deciziei Curții Constituționale, care a anulat Legea privind funcționarea limbilor, au avut loc și la Basarabeasca, Anenii Noi, Ocnița, Briceni.

Surse de la Bălți, care au solicitat anonimatul, au precizat pentru IPN că duminică, 31 ianuarie, la Bălți au protestat în jur de 400 de persoane, între orele 13.00-13.45. Participanții au mers într-un marș, de la Universitatea de Stat „Alecu Russo” până în fața Primăriei de la Bălți. „Unii protestatari au fost aduși cu microbuze”, au afirmat sursele.

În data de 16 decembrie 2020, deputații din partea PSRM și ai Platformei „Pentru Moldova”, care include și deputații Partidului „Șor”, au votat, în lectură finală, Legea privind funcționarea limbilor pe teritoriul Republicii Moldova. Opoziția parlamentară, care a lipsit din plen în momentul votului, a comentat că legile au fost votate „pe ascuns, cu încălcarea gravă a regulamentului și sunt toxice pentru cetățenii Republicii Moldova”.

În data de 21 ianuarie 2021, urmare a sesizărilor depuse de deputați din opoziție, Curtea Constituțională a declarat neconstituțională Legea cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova.