Ștefan Gligor, expert în politici publice, a anunțat lansarea grupului de inițiativă pentru crearea unui nou partid politic – „Partidul Schimbării”, transmite IPN.

Am sperat că în Republica Moldova se va produce o schimbare a elitelor politice, a integrității. Am sperat foarte mult că vor începe să funcționeze instituțiile. Însă astăzi noi am ajuns la concluzia că, fără o implicare a societății civile în lupta politică, acest lucru nu va fi posibil. Fiecare cetățean își dorecște să vadă o mare schimbare în viața noastră publică, calitatea vieții, calitatea actului justiției, calitatea guvernării, și tot acest lucru poate fi dus la un singur cuvânt – schimbare”, a menționat Ștefan Gligor astăzi, 28 ianuarie, în cadrul unei conferințe de presă.

Potrivit lui, în următoarele săptămâni vor fi adunate câteva mii de cereri, iar ulterior va avea loc congresul partidului.

În pofida faptului că în Republica Moldova sunt înregistrate 65 de partide politice, în realitate există nu mai mult de 10. Iar dacă vorbim despre proiecte politice care cu adevărat lucrează în interesul cetățeanului, cred ca această listă poate fi redusă la una foarte-foarte scurtă. Avem foarte multe partide pentru că sistemul politic este foarte prost și noi ne propunem să-l reformăm. Dar asta nu înseamnă că noi nu trebuie să ne implicăm”, a mai spus Ștefan Gligor.

Sunt în proces de elaborare statutul și programul partidului, la baza căruia va sta un manifest prezentat astăzi în cadrul conferinței de presă. Logoul partidului este o carte care se deschide și o ușă întredeschisă, ambele simbolizează cunoaștere și deschidere.

S-au alăturat grupului de inițiativă pentru crearea „Partidului Schimbării” Sergiu Buzu, formator în domeniul electoral, Ion Potlog, economist, Sergiu Postică, antreprenor, Tudor Șoitu, economist, ex-vicepreședinte al Curții de Conturi, Sergiu Dărănuță, antreprenor, Sergiu Tofilat, consilier prezidențial în domeniul energetic. Tofilat a spus la conferință că a anunțat-o deja pe Maia Sandu că se va implica în politică.

De precizat că, de-a lungul timpului în R.Moldova au fost înregistrate oficial 65 de partide politice. Însă, în cei 30 de ani de independență mai multe partide au fuzionat cu alte formațiuni, astfel încetându-și existența (PSL a fuzionat cu PDM, iar AMN a fuzionat cu PLDM - ex.), iar altele - au fost desființate (Partidul Comunist Reformator - ex.), iată de ce numărul oficial al partidelor existente este 50. 

Anterior, alte două grupuri de inițiativă au anunțat despre inițierea procedurilor de înregistrare a unor noi formațiuni. Este vorba despre grupurile de inițiativă în frunte cu un fost membru al PSRM, Mihail Ahremțev („Ai Noștri”), dar și ex-primarul interimar al mun.Chișinău, Ruslan Codreanu („Puterea Oamenilor”).

Citiți și: DOC // Noi „specii” în fauna politică moldovenească. ASP înregistrează al 50-lea partid