Candidatura Nataliei Gavriliță propusă de Maia Sandu la funcția de prim-ministru este perfectă pentru socialiști, care ar vota-o pentru a o asocia cu președintele R.Moldova. Opinia aparține analistului politic Ion Tăbârță. În același timp, analistul mai spune că anunțul PAS de a nu vota această candidatură era unul așteptat.

„Anunțul PAS-ului de a nu vota candidatura Nataliei Gavriliță este unul previzibil și așeptat. Dar să vedem ce vor face socialiștii. Socialiștii spun că vor alegeri parlamentare anticipate, dar totodată Igor Dodon spunea că o să se gândească după ce o să fie înaintat. Ce vor socialiștii acum? Vor ca toată responsabilitatea de guvernare să o pună pe Maia Sandu. Or, dna. Gavriliță este asociată cu echipa doamnei Maia Sandu. A fost și în cabinetul de miniștri condus de ea, este și la partidul PAS. Din acest punct de vedere, candidatura d-nei Gavriliță este una perfectă pentru socialiști. Dacă o votează, o s-o asocieze cu imaginea, persoana președintelui Maia Sandu. Mai departe ei se vor gândi dacă este avantajos sau nu din punct de vedere a eficienței d-nei Gavriliță. Ori este bine știut că socialiștii vor acum ca, candidatura înaintată de Maia Sandu să nu fie una eficientă. În așa mod, mediatic, ei vor încerca să scape de raiting-ul președintelui Maia Sandu și a PAS-ului”, a spus Ion Tăbârță într-un comentariu oferit pentru DESCHIDE.MD. 

Analistul subliniază că „nu este exclus că socialiștii o s-o voteze”. 

„În cazul dat candidatura d-nei Gavriliță este una bună de votat. Dacă ei doreau să fie o persoană care să nu fie votată, trebuia să fie o candidtură din zona unionistă. Atunci ei ar fi trebuit să argumenteze bine cum votează un candiat cu viziuni unioniste la funcția de prim-ministru”, explică analistul. 

Tăbârță a oferit și exemplul unui „exercițiu de imaginație”, potrivit căruia fostul președinte al României Traian Băsescu ar fi candidatura ideală pentru funcția de prim-ministru. 

„Dacă facem un exercițiu de imaginație, păcat că fostul președinte Băsescu nu are cetățenia moldovenească, pentru că ar fi fost o candidatură ideală pentru funcția de prim-ministru. Ar fi fost o candidatură foarte greu de votat pentru socialiști, iar dacă și era votat, cu experiența și relațiile pe care le are d-ul Băsescu la nivel exterior, pentru R.Moldova s-ar fi deschis multe oportunități”, a conchis analistul.

Amintim că, Maia Sandu a propus-o astăzi pe Natalia Gavriliță la funcția de prim-ministru. PAS a anunțat că nu va susține candidatura desemnată de președinte.