Tergiversarea examinării dosarului lui Ilan Șor la Curtea de Apel Cahul nu are nicio legătură cu cererea de demisie a unuia dintre judecătorii din completul de magistrați, care judecă cauza respectivă. Este mai curând vorba despre respectarea dreptului lui Ilan Șor la apărare, în situația în care acesta este un potențial dosar ce ar putea ajunge la Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru neasigurarea acestui drept. Declarațiile au fost făcute de către președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Luiza Gafton, pentru Europa Liberă, transmite Ziarul National.

Astfel, președintele interimar al CSM admite că liderul Partidului „ȘOR”, Ilan Șor, ar putea ataca statul Republica Moldova la CEDO în ceea ce privește dosarul intentat pe numele său, în contextul în care de mai multe ori a reclamat încălcări de procedură și exercitarea de presiuni asupra judecătorilor.

„E un potențial dosar ce ar putea ajunge la CEDO, iar magistrații ar încerca să evite o eventuală condamnare pentru nerespectarea acestui principiu”, a declarat Gafton.

Totodată, Luiza Gatfon a menționat că nu vede nicio legătură dintre acest dosar și cererea de demisie a judecătoarei Nina Veleva, din motive personale.

„Noi nu vedem legătura dintre dosarul acesta și demisia doamnei. Din tot ce am văzut eu acolo, rea-credința judecătorului nu rezultă. Doamna a solicitat demisia din temeiul că deja a obosit”, a punctat președintele interimar al CSM.

Dosarul lui Ilan Șor, transferat la Curtea de Apel Cahul, nu a ajuns încă la etapa finală, acesta reclamând în repetate rânduri tergiversarea intenționată în luarea unei decizii. Din totalul de 51 de ședințe de judecată, 45 au fost amânate.

Ilan Șor a declarat de mai multe ori că s-ar face presiuni asupra judecătorilor ca aceștia să ia o decizie de condamnare a lui, „vădit ilegală și fără probe”. Șor a solicitat de mai multe ori ca ședințele de judecată să fie publice și să fie eliminate presiunile, condiții necesare pentru a se prezenta în instanță. Judecătorii au respins cererile sale. De asemenea, avocații lui Ilan Șor au acuzat frecvente încălcări de procedură în procesul de examinare a cauzei.