Președintele Maia Sandu a participat astăzi la evenimentele dedicate Zilei profesionale a Serviciului de Protecție și Pază de Stat, care coincid cu cea de-a 29-a aniversare de la crearea instituției. Sandu anunță pe pagina sa de Facebook că i-a felicitat pe angajații SPPS și totodată le-a amintit despre neregulile din cadrul instituției.

„I-am felicitat pe angajații SPPS pentru meseria aleasă - una care cere curaj, pregătire serioasă și multă dedicație, le-am mulțumit pentru premiile și medaliile pe care le aduc de la diferite concursuri sportive internaționale și le-am urat să persevereze în plan profesional. Am apreciat eforturile lor, mai ales că știu cât de solicitantă le poate fi munca, astfel încât adesea nu au parte nici de weekenduri, nici de sărbători. Le-am amintit, totodată, că în SPPS există și multe nereguli. Știm că, din păcate, Serviciul a fost utilizat în diferite cazuri în beneficiul unor interese înguste, nu în interes național. Știu că mulți dintre angajații SPPS sunt nemulțumiți de modul în care s-au întâmplat lucrurile, de faptul că au fost promovați oameni fără merite sau de indicațiile politice care se dădeau. Sunt abordări ce nu-și au locul într-o astfel de structură, care trebuie nu doar să asigure paza unor persoane și instituții publice, ci să ofere un sentiment de siguranță tuturor cetățenilor noștri”, susține președintele. 
 
Maia Sandu a mai scris că la SPPS se desfășoară o serie de anchete de serviciu cu privire la mai multe acțiuni abuzive.
„Sper ca aceste anchete să aibă o finalitate, așa încât SPPS-ul să devină o instituție care își îndeplinește cu demnitate misiunea, iar ofițerii Serviciului să fie mândri de profesia lor, să fie priviți cu respect și încredere. Știu că în SPPS există multe persoane responsabile, curajoase și oneste. Veți găsi un sprijin în mine. Și eu, și colegii mei vor susține reformarea instituției, așa încât oamenii de treabă să fie promovați și nimeni să nu-i oblige să acționeze contrar legii”, a mai scris Sandu. 
Ținem să precizăm că tot astăzi SPPS a anunțat că a declanșat un proces amplu de analiză a eficienței și funcționalității instituției. Totodată, Serviciul a inițiat un șir de anchete de serviciu în vederea stabilirii unor pretinse acțiuni ilegale admise în perioada anilor 2019-2020.