Armata rusă continuă recrutarea în regiunea transnistreană, în pofida notelor de protest ale Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene. Armata Federației Ruse plasează anunțuri de recrutare în stațiile de autobuz și pe stâlpi.

Anunțurile conțin informații privind condițiile de angajare și beneficiile de care se va bucura viitorul militar pe contract. Coeficientul plăților pentru militarii care își îndeplinesc serviciul în afara teritoriului Federației Ruse este de 1,3.

Salariul se mărește cu 1,3 odată cu creșterea gradului militar. Dacă serviciul militar este îndeplinit în cadrul unei misiuni de pacificare din afara statului rus, coeficientul salariului este de 1,5. Pe lângă acestea, militarul prin contract va beneficia și de alte plăți sociale, subsidii și de un concediu anual plătit.

Criteriile de participare la concurs sunt: pentru persoanele care încă nu au împlinit 27 de ani – pașaport al Federației Ruse, diplomă de studii superioare, certificat de serviciu militar îndeplinit nu este obligatoriu. Persoanele care au depășit vârsta de 27 de ani trebuie să aibă cetățenie rusă și cel puțin atestat de studii medii de specialitate sau studii medii tehnice. Anunțul este destinat persoanelor cu vârsta de până la 37 de ani.

Menționăm că Deschide.MD a scris în vara și toamna anului 2016 despre campania de recrutare a cetățenilor ruși de pe teritoriul transnistrean în forțele armate ruse dislocate în stânga Nistrului. Este vorba despre Misiunea de Menținere a Păcii și despre Grupul Operativ al Trupelor Ruse. Militarul prin contract poate îndeplini serviciul în ambele structuri, pe rând.

MAIEI au transmis note de protest Ambasadei Ruse față de recrutarea ilegală a militarilor de pe teritoriul Republicii Moldova cerând să stopeze imediat practica ilicită. Recrutarea se face pentru a asigura rotația forțelor armate din regiunea transnistreană.