DOC // Inga Grigoriu: Stoianoglo nicidecum nu putea afla din presă despre Laundromat. A fost președinte de comisie și membru CSS

25 Ianuarie

Foto:

Președintele Comisiei Laundromat Inga Grigoriu susține că în cadrul studierii dosarelor comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică, anii 2010–2014 i-a captat atenția faptul că în 2013, actualul procuror general Alexandr Stoianoglo era membru în cadrul CSS.

Grigoriu scrie pe pagina sa de Facebook că, potrivit unor acte desecretizate de ex-președintele Nicolae Timofti, începând cu a. 2012, în cadrul CSS se discuta, totuși, despre subiectul tranzacțiilor suspecte în proporții deosebit de mari.
„Deci, dn Stoianoglo nicidecum nu putea afla din presă, așa cum ne-a relatat în scris. Mai multe detalii la acest subiect ne-ar putea oferi dn Bălan, ex-director SIS care are deja invitația Comisiei Laundromat de a participa în cadrul audierilor publice”, susține Grigoriu. 
Acum o săptămână procurorul general Alexandr Stoianoglo a oferit răspunsuri la întrebările Comisiei Laundromat. Din documentul prezentat de președintele comisiei, Inga Grigoriu, relevă un dezinteres total al procurorului general la subiectul pus în discuție, fiind folosite deseori formulările: Nu cunosc... nu-mi amintesc...
 
 
Deputatul Platformei DA Inga Grigoriu a declarat anterior că procurorii încearcă să dea uitării dosarul „Laundromat” prin care s-ar fi spălat peste 20 miliarde dolari SUA prin băncile din R. Moldova cu ajutorul unor judecători corupți. Mai mult legiuitorul precizează că toate persoanele invitate la audieri spun că se cunoaște cine a coordonat laundromatul dar nimeni nu vrea să pronunțe acel nume.
 

Detalii: Viorel Morari: PG încearcă să claseze dosarul laundromatului și se pregătesc de această etapă

Ultimele investigații prezentate de comisia parlamentareă de anchetă privind examinarea dosarului Laundromat, condusă de deputata Platformei Demnitate și Adevăr, Inga Grigoriu arată că în „spălătoria rusească” au fost implicați 20 de judecători de la 15 instanțe de judecată. Aceștia au avut rolul de „legalizare” a banilor, pronunțând peste 50 de ordonanțe privind încasarea în mod solidar a unor datorii fictive. Astfel, bugetul de stat a pierdut aproape un miliard de lei pentru că nu au fost achitate taxele de stat.

Acești judecători au fost reținuți acum 4 ani în urmă, însă recent ei au fost scoși de sub urmărire penală. Mai mult, unii din ei chiar și-au anunțat intenția de a reveni în sistemul judecătoresc. 

Detalii: Cei 14 judecători şi 2 executori judecătoreşti reținuți în dosarul „laundromat”, trimiși în judecată

Dosarul laundromat // Trei judecători, mutaţi în arest la domiciliu

Detalii: Bâlbe de la Procuratura Generală. În ce dosar a fost totuși audiat Platon?

 Firma despre care Platon a evitat să vorbească și procurorii n-au insistat a spălat 750 mln $ în Laundromat

Detalii: Înregistrare AUDIO / Platon amenință conducerea Agronindbank: Vom sări la gâtul oricui, fie președinte sau premier

Detalii: Fosta soție a lui Platon și-a tras Bentley din banii spălați prin Laundromat

Sprijină echipa Deschide.MD cu o donație pe contul nostru de Patreon. Suntem recunoscători pentru ajutor și sustinerea pe care ne-o acordați.
× Aboneaza-te la fluxul de stiri Deschide.MD pe telefonul tau mobil
Ai depistat o eroare în text?  Selecteaz-o  și apasă combinația de taste CTRL + ENTER