Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, a venit cu un mesaj cu ocazia aniversării a 162 de ani de la Unirea Principatelor Române. Potrivit diplomatului, ziua de 24 ianuarie a rămas în istoria românilor ca data la care s-a înfăptuit Unirea Principatelor Române, în anul 1859, la foarte scurt timp după numirea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei și Țării Românești.

După mai mulți ani în care pașii elitelor românești de atunci spre îndeplinirea acestei dorințe au fost „mărunțiți” de atitudinea marilor puteri ale Europei din acele timpuri, aceasta a devenit realitate, într-un context favorabil, care a dus, pe parcurs, la transformarea tânărului stat român într-un stat modern, aducând pentru prima dată câteva elemente occidentale în viața românilor. De atunci, au urmat și alte momente foarte importante în istoria României și făcând arc peste timp, putem afirma că vocația europeană a românilor a fost reconfirmată prin obținerea statutului de membru al Uniunii Europene la 1 ianuarie 2007”, a menționat Daniel Ioniță.

Ambasadorul a precizat că „după 162 de ani de când s-au întâmplat toate acestea, ziua de 24 ianuarie ne va face din nou să retrăim, cel puțin la nivel de poveste, pașii făcuți de strămoșii noștri pentru tot ce înseamnă astăzi România”.