Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe susține că decizia Curții Constituționale din R. Moldova cu privire la statutul limbii ruse este una regretabilă. În același timp, Zaharova o atacă pe Maia Sandu invocând același lucru ca și PSRM - nu și-a onorat promisiunile electorale.

Într-un comentariu publicat pe pagina de Facebook a Ministerului rus de externe, este menționat că decizia Curții Constituționale a Moldovei din 21 ianuarie a acestui an este profund regretabilă.

„Verdictul Curții Constituționale, eliminând decizia Parlamentului moldovean, nu poate să nu dezamăgească de faptul că nu mai mult decât în ​​noiembrie 2020, Maia Sandu a promis, după ce a câștigat alegerile prezidențiale, să facă tot ce îi stă în putință pentru a se asigura că utilizarea limbii ruse „își va avea locul ei". Ea a îndemnat să nu creadă „poveștile de groază” conform cărora, după alegerile sale, ar fi încălcate drepturile populației de limbă rusă, de a studia, și de a comunica în limba lor maternă. La mai puțin de o lună de la inaugurare, aceste promisiuni au fost încălcate”, este mebnționat în comunicatul rușilor. 

În aceeași postare se mai spune că nu este clar cum decizia Curții Constituționale a Moldovei, care încalcă drepturile populației de limbă rusă, se corelează cu declarațiile lui M. Sandu despre „alegerea europeană”, care implică aderarea la valorile europene.

„În Uniunea Europeană, unde M. Sandu încearcă să aducă Moldova, există țări în care statul de stat are limbi vorbite de cel mult un procent din populație. În Moldova, 80% din populație vorbește limba rusă. Problema statutului limbii ruse este de o mare importanță pentru păstrarea stabilității sociale și a armoniei interetnice în societatea moldovenească, precum și în contextul soluționării transnistrene”.

La final Zaharova susține că speră că conducerea republicii va avea suficient bun simț pentru a nu provoca o agravare artificială a tensiunii politice interne pe baza limbajului.

Curtea Constituțională a declarat neconstituțională legea ce oferea statut special limbii ruse. Legea a fost aprobată la finalul sesiunii trecute cu voturile PSRM și deputaților din platforma parlamentară „Pentru Moldova”.  Potrivit documentului, autoritățile Republicii Moldova urmau să asigure condiții optime pentru utilizarea și dezvoltarea limbii ruse ca „limbă de comunicare interetnică". De asemenea, Legea obliga instituțiile de stat să asigure, la solicitare, traducerea din limba română în limba rusă a documentelor și comunicării oficiale.

Ulterior fostul președinte Igor Dodon a criticat în termeni duri decizia CCM privind neconstituționalitatea legii care oferea statut special limbii ruse. În legătură că aceasta, Dodon a anunțat că săptămâna viitoare vor fi organizate proteste masive în mai multe localități ale R. Moldova, inclusiv în capitală. Ulterior, într-un briefing de presă, deputații PSRM au anunțat că nu renunță la legea în cauză și că în zilele următoare vor înregistra o nouă inițiativă legislativă în Parlament.