Reacții dure de la Moscova după decizia CC privind limba rusă: Transnistria nu va dori integrarea cu o țară românizată violent

22 Ianuarie

Foto:

Konstantin Kosaciov, președintele Comisiei pentru afaceri internaționale a Consiliului Federației Ruse califică două decizii recente din Ucraina și Republica Moldova drept atacuri asupra limbii ruse. Este vorba despre decizia CC cu privire la anularea legii care conferă limbii ruse statut de limbă de comunicare interetnică și la legea din Ucraina care a intrat în vigoare pe 16 ianuarie și prin care întregul sector de servicii trece exclusiv în limba ucraineană.

Kosaciov vede o legătură între aceste două acte și vectorul de integrare europeană a Republicii Moldova și Ucrainei. „Am impresia că Europa tratează cu înțelegere astfel de decizii și și le consideră concordante cu acele valori europene pe le urmăresc Kievul și Chișinăul, încălcând defapt convențiile europene”, spune Kosaciov,

Acesta spune că decizia de marginalizare a limbii ruse ar fi fost luată sub presiunea forțelor pro-europene. „E adevărat, acești politicieni înțeleg integrarea țării lor în mod specific, prin renunțarea la identitatea ancestrală moldovenească, vizând intrarea în componența României. Este oare o întâmplare că atât președintele CC, doamna Manole, cât și deputații care au depus sesizarea sunt cetățeni ai României? Respectiv, lupta cu limba rusă pentru politicienii aceștia nu este o luptă cu un instrument de comunicare interetnică, ci o luptă pentru vectorul geopolitic: pentru ruperea relațiilor seculare dintre Moldova și Rusia și rușii, ei sunt dispuși să încalce drepturile nu doar a moldovenilor, ci și drepturile a sute de mii de cetățeni moldoveni de alte naționalități, pentru care limba rusă este ori maternă, ori limba de bază de comunicare”.

Kosaciov se arată nedumerit de argumentul Domnicăi Manole că „Oferind limbii ruse un statut similar ca al limbii române, legea dezbătută diminuează puterea integratoare a limbii oficiale”.

Kosaciov îi amintește Maiei Sandu că aceasta a promis în campania electorală că vrea să construiască un stat în care cetățenii tuturor grupurilor etnice s-ar fi simțit în siguranță și care ar fi fost garantat dreptul la limba maternă. Dacă Maia Sandu va susține decizia CC atunci, potrivit lui Kosaciov, va fi complicat pentru ea să obțină un alt deziderat anunțat - „cel de a stabili relații bune cu Rusia și rezolvarea problemelor acumulate între statele noastre”.

„Nu mai puțin important este faptul că decizia Curții Constituționale îndepărtează Moldova și mai mult de soluționarea conflictului transnistrean. Este greu de imaginat că locuitorii din stânga Nistrului, care au suferit o tragedie în urmă cu 30 de ani din cauza aceleiași probleme lingvistice, vor dori reintegrarea cu Republica Moldova, autoritățile căreia efectuează o românizare violentă”, a declarat Kosaciov.

Amintim că Ambasada Rusiei de la Chișinău a calificat drept alarmantă decizia Curții Constituționale de anulare a legii prin care limbii ruse i se conferă statutul de limbă de comunicare interetnică

Totodată, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a emis un comunicat prin care cere misiunilor diplomatice acreditate în Republica Moldova să se abțină de la comentarii pe marginea deciziei Curții Constituționale de anulare a legii prin care limba rusă a fost declarată limbă de comunicare interetnică.

 

 
 
 
 
Sprijină echipa Deschide.MD cu o donație pe contul nostru de Patreon. Suntem recunoscători pentru ajutor și sustinerea pe care ne-o acordați.
× Aboneaza-te la fluxul de stiri Deschide.MD pe telefonul tau mobil
Ai depistat o eroare în text?  Selecteaz-o  și apasă combinația de taste CTRL + ENTER