Ministrul Afacerilor Interne, Pavel Voicu, a venit cu o reacție după ce ieri, 21 ianuarie, deputații PAS Dumitru Alaiba și Lilian Carp au cerut premierului în exercițiu, Aureliu Ciocoi, să anuleze ordinul lui Voicu, prin care l-a angajat pe Petru Corduneanu, fost adjunct la SPPS, în funcția de șef adjunct al Inspectoratului General al Poliției de Frontieră.

Voicu spune că a fost o „numire prin transfer și a fost realizată în strictă conformitate cu legea și fără nici o abatere de la procedurile legale”, iar „actele administrative individuale favorabile au fost emise cu respectarea procedurii, competenței și cerințelor impuse de legislație, Ministerul Afacerilor Interne constată că la moment, careva premise de nulitate sau revocare a acestora nu există”.
 
Acesta a explicat și procedura de numire, conform legii. 
 
Voicu comunică despre faptul că, interdicțiile (Guvernului al cărui mandat a încetat) stabilite la art.15 alin.(2) lit. e) din Legea nr.136/2017 se aplică în modul corespunzător miniștrilor doar pentru votul exprimat în cadrul ședințelor Guvernului în legătură cu numirea sau eliberarea din funcție a persoanelor cu funcții de demnitate publică sau a funcționarilor publici din cadrul instituțiilor indicate în mod exhaustiv la art.7 lit. i) din aceeași Lege, inclusiv pentru numirea sau eliberarea din funcție a conducătorilor și adjuncților conducătorului autorităților administrative centrale subordonate Guvernului.
 
Întru susținerea tezelor se menționează că odată cu adoptarea Legii nr.136/2017 cu privire la Guvern, puterea legislativă a delimitat clar atribuțiile Guvernului/Guvernului al cărui mandat a încetat, inclusiv a Prim-ministrului, prim-viceprim-ministrului, viceprim-miniștrilor și miniștrilor acordate pentru adoptarea deciziilor colegiale de funcțiile și atribuțiile ministrului încredințate pentru realizarea mandatului său.
 
Relevante la caz sunt prevederile art.25 alin.(3) din Legea nr.136/2017 cu privire la Guvern care stabilesc expres că, în realizarea mandatului său, ministrul conduce ministerul care îi este încredințat la acordarea votului de încredere, determină obiectivele și direcțiile strategice în domeniile de activitate ale ministerului în conformitate cu programul de activitate al Guvernului, reprezintă ministerul în relațiile cu alte autorități publice, persoane fizice și persoane juridice de drept public și de drept privat din țară și din străinătate, exercită și alte funcții și atribuții care decurg din prevederile prezentei legi și ale cadrului normativ.
 
Suplimentar, conform art.14 alin.(1) din Legea nr.288/2016 privind funcționarul public cu statut special din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, ocuparea funcțiilor publice cu statut special, vacante sau temporar vacante din cadrul Ministerului Afacerilor Interne se realizează prin concurs, promovare, transfer, detașare și asigurarea interimatului funcției.
 
Ieri, Alaiba și Carp spuneau că numirea lui Corduneanu la Poliția de Frontieră „este un abuz clar, pentru că atribuțiile unui guvern în exercițiu nu îi permit Ministrului să numească sau să elibereze din funcție persoane cu funcție de demnitate publică sau funcționari publici”.
 
Amintim că, fostul deputat socialist, ex-directorul adjunct al Serviciului de Protecție și Pază de Stat (SPPS), Petru Corduneanu, care la sfârșitul lunii decembrie 2020 a fost numit în funcția de Comandant adjunct al Inspectoratului General de Carabinieri (IGC), pe 18 ianuarie s-a ales cu funcția de șef-adjunct al Inspectoratului General al Poliției de Frontieră.

anterior, Petru Corduneanu a ajuns șef la SPPS fiind numit în această funcție de către președintele de atunci, Igor Dodon. 

Detalii: DOC // Minunile Athos-ului. Cum Dodon l-a numit pe Corduneanu la șefia SPPS

Acesta a fost eliberat, la data de 21 decembrie 2020, din funcția de director adjunct al Serviciului de Protecție și Pază de Stat, conform cererii depuse, iar la 28 decembrie a fost numit adjunct la IGC.

În luna martie, anul trecut, Corduneanu ar fi primit gradul de general din partea președintelui Igor Dodon. 

Detalii: Dodon împarte grade de „general” șefilor de la SPPS, MAI și PF

De precizat că, Petru Corduneanu, figurant în Dosarul 7 aprilie 2009 și om de încredere a lui Igor Dodon, apare printre numele din rândurile socialiștilor în dosarul spălării de bani rusești prin filiera Bahamas. 

Acesta a împrumutat de la „Exclusiv Media” SRL 500.000 lei. La fel ca și ceilalți figuranți în dosar, Corduneanu nu a declarat banii în declarația sa de avere.

Detalii: DOC // Noi nume din rândurile socialiștilor în dosarul spălării de bani rusești prin filiera Bahamas

Petru Corduneanu a fost deputat ales pe listele PSRM între anii 2017-2019.