Deputatul Sergiu Litvinenco explică prin Declarația propusă de PAS s-ar dori un angajament public din partea deputaților că nu vor asigura cvorum timp de două ședințe - lucru care ar putea declanșa alegerile anticipate.

„Cea mai simplă și, totodată, scurtă cale pentru dizolvarea actualului Parlament și declanșarea alegerilor anticipate este neîntrunirea cvorumului în două ședințe ale Parlamentului la care se va examina programul de activitate și lista unui eventual Cabinet de miniștri. Conform jurisprudenței Curții Constituționale, lipsa cvorumului echivalează cu respingerea solicitării de învestitură. Astfel, s-ar întruni circumstanțele constituționale pentru dizolvarea Parlamentului prevăzute la art.85 alin.(2) din Constituție, iar Președintele țării, deși are o discreție în acest sens, ar putea emite Decretul privind alegerile anticipate”, scrie Litvinenco pe pagina sa de Facebook. 
În același timp Litvineneco este conștient că adoptarea Declarației nu garantează 100% că cei care o vor vota o vor implementa cap coadă.
„Dar cel puțin ca mesaj public nu se va mai putea perpetua situația în care parcă toți spun că doresc anticipate, dar, pe de altă parte, folosesc tertipuri de genul ”hai să mai vedem”, ”vrem să salvăm țara și omenirea”, în realitate fiind vorba de dorința prelungirii activității actualului Parlament. Reiterez nu știu a câta oară – învestirea chiar și a celui mai bun Guvern din lume duce, pe de o parte, la continuarea dezastrului care este acum, or nici un executiv nu poate să funcționeze normal și să fie performant fără un Parlament care îl sprijină, iar, pe de altă parte, conduce la amânarea (în cel mai bun caz) a alegerilor pentru un nou Parlament”, conhide deputatul PAS.
 
Astăzi, PSRM a anunțat că a luat act de propunerea PAS care a prezentat zilele trecute viziunea formațiunii privind procedura de declanțare a alegerilor parlamentare anticipate. Potrivit liderului fracțiunii PSRM din Legislativ, Corneliu Furculiță, atât propunerea PAS, cât și altor grupuri parlamentare va fi examinată în cadrul Consiliului Republican al Partidului Socialiștilor.