Partidul Socialiștilor „condamnă cu fermitate decizia Curții Constituționale cu privire la Legea privind funcționarea limbilor pe teritoriul Republicii Moldova, adoptată de Parlament în sesiunea de toamnă a anului 2020 la inițiativa PSRM”. Potrivit unui comunicat de presă al formațiunii, socialiștii consideră că decizia respectivă este „motivată politic” și „nu corespunde cu spiritul statului de drept, care trebuie să fie respectat de reprezentanții sistemului judiciar și cu atât mai mult de judecătorii Curții Constituționale a țării”.

Nu este pentru prima dată când Curtea Constituțională a Republicii Moldova aprobă decizii părtinitoare din punct de vedere politic, anulând legile și deciziile autorităților alese democratic. Prin astfel de decizii, Curtea Constituțională subminează una dintre cele mai importante fundamente ale unui stat democratic – principiul separării puterilor”, se menționează în comunicatul PSRM.

Potrivit socialiștilor, prin decizia de azi, judecătorii Curții Constituționale au creat o situație flagrantă care a contribuit la încălcarea drepturilor cetățenilor Republicii Moldova, creând inegalități și divizând oamenii în funcție de limbă și etnie.

Prin decizia sa, Curtea Constituțională readuce țara noastră în atmosfera de ură interetnică de la sfârșitul anilor ’80 – începutul anilor ’90. Decizia Curții Constituționale va avea cel mai negativ impact asupra procesului de soluționare a problemei transnistrene, aprofundând neîncrederea între cele două maluri ale Nistrului”, susține PSRM.

În acest sens, Partidul Socialiștilor anunță că intenționează să re-inițieze adoptarea Legii privind funcționarea limbilor pe teritoriul Republicii Moldova în Parlament.

Necesitatea reformei constituționale devine din ce în ce mai evidentă. Domeniul de aplicare al competențelor Curții Constituționale trebuie să se limiteze la interpretarea Constituției țării și să fie de natură recomandativă. Partidul Socialiștilor, împreună cu întreaga societate, va obține reglementarea legislativă a relațiilor interetnice pe teritoriul Republicii Moldova și protejarea drepturilor tuturor cetățenilor țării, indiferent de etnie, în conformitate cu toate normele internaționale. Drepturile cetățenilor țării noastre multinaționale nu trebuie încălcate de dragul intereselor politice restrânse ale partidelor și grupurilor care se opun țării noastre și poporului ei”, punctează ei.

Amintim că înalta Curte a declarat drept neconstituțională Legea care oferă statutul special pentru limba rusă, votată la 16 decembrie 2020 de deputații PSRM - „Pentru Moldova”. Decizia a fost votată de patru dintre cei cinci judecători ai Curții Constituționale care au participat la examinarea cauzei. Judecătorul Vladimir Țurcan, fost deputat socialist, a prezentat opinie separată.

Decizia integrală a Curții Constituționale o puteți găsi AICI.

Detalii: CCM a decis: Legea privind statutul special al limbii ruse - neconstituțională

Citiți și: Președintele CCM: Constituția nu conferă limbii ruse un statut deosebit de cel al altor limbi minoritare