„Menționarea limbii ruse în Constituție are un caracter exemplificativ și nu conferă acestei limbi un statut deosebit de cel al altor limbi minoritare, vorbite pe teritoriul R.Moldova”. Declarația aparține președintelui Curții Constituționale, Domnica Manole.

Argumentând hotărârea de azi a Înaltei Curți prin care a fost declarată drept neconstituțională legea care oferă limbii ruse un statut special pe teritoriul republicii, Domnica Manole a menționat că deputații PSRM care au elaborat proiectul respectiv, prin această lege, au încercat să ofere limbii ruse un statut similar cu cel al limbii române.

Curtea a observat că articolul 2 al Legii îi conferă limbii ruse un statut privilegiat față de alte limbi ale minorităților etnice în Republica Moldova, statut care nu decurge din Constituție. Există raioane (e.g. Briceni, Drochia, Edineț, Fălești, Glodeni, Hâncești, Ocnița, Râșcani, Șoldănești) în care limba ucraineană, de exemplu, are o pondere mai mare decât limba rusă. Se poate observa că în unele raioane limba rusă are o pondere mică, de nici 3 % (e.g. Cantemir, Călărași, Criuleni, Dubăsari, Hâncești, Ialoveni, Nisporeni, Orhei, Strășeni, Șoldănești, Telenești). Cu toate acestea, fiind ridicată la nivel de limbă de comunicare interetnică, limba rusă, limbă a unei minorități etnice, dobândește alături de limba română un statut cvasioficial. De asemenea, unele articole din Legea contestată subliniază rolul dominant al limbii ruse pe întreg teritoriul Republicii Moldova în raport cu limbile altor minorități etnice, fără să distingă între raionale în care ponderea ei este neînsemnată și raioanele în care ponderea ei este semnificativă, pentru a fi instituite obligații legale atât de stricte... Legea contestată îi acordă limbii ruse un statut similar cu cel al limbii de stat. Acest statut se observă din articolul 2 alin. (2) din Lege, care menționează că limba rusă este limbă de comunicare interetnică pe teritoriul Republicii Moldova, folosindu-se la același nivel cu limba de stat”, se menționează în hotărârea Curții.

Președintele CCM a menționat că, reieșind din legea contestată, limba rusă ar beneficia de un asemenea tratament preferențial indiferent de numărul membrilor minorităților etnice care o utilizează în raioanele țării.

Tratamentul preferențial al limbii ruse în comparație cu celelalte limbi ale minorităților etnice, prin poziționarea ei la nivelul limbii de stat, contravine articolului 13 din Constituție. Acest tratament nu este conform cu principiile enunțate de Preambulul Constituției și face ca prescripția articolului 10 alin. (2) din Constituție să fie golită de substanță în privința celorlalte minorități etnice care vorbesc o altă limbă decât limba rusă”, se mai spune în hotărârea Curții.

Amintim că înalta Curte a declarat drept neconstituțională Legea care oferă statutul special pentru limba rusă, votată la 16 decembrie 2020 de deputații PSRM - „Pentru Moldova”. Decizia a fost votată de patru dintre cei cinci judecători ai Curții Constituționale care au participat la examinarea cauzei. Judecătorul Vladimir Țurcan, fost deputat socialist, a prezentat opinie separată.

Decizia integrală a Curții Constituționale o puteți găsi AICI.

Detalii: CCM a decis: Legea privind statutul special al limbii ruse - neconstituțională