Consilierul Maiei Sandu susține că ministrul Justiției Fadei Nagacevschi a dezinformat atunci când a spus că Curtea de Apel districtuală a SUA pe cauza Energoalians a dat câștig de cauză Republicii Moldova. Olesea Stamate susține că instanța respectivă a a menținut decizia primei instante și doar a solicitat primei instanțe să se expună dacă banii urmează a fi achitați în Lei sau Dolari.

Mai exact, asta spune Curtea in decizia sa, daca e sa vedem originalul in engleza: „We uphold confirmation of the award but remand for the district court to consider whether Moldova had a settled expectation that an adverse judgmentwould be denominated in Moldovan lei rather thanU.S. dollars.”
 
„Decizia integrală o găsiți aici: https://law.justia.com/.../19-7106/19-7106-2021-01-15.html În această ordine de idei, ma întreb dacă Ministrul Nagacevschi s-a lăudat cu câștigul deoarece nu prea cunoaște engleza, sau sunt alte motive la mijloc...?”, adaugă Stamate. 
 
Amintim că ieri ministrul Justiției Fadei Nagacevschi anunță că Curtea de Apel Districtuală a Statelor Unite pentru Districtul Columbia (SUA) a casat hotărârea primei instanțe prin care R. Moldova trebuia să achite un prejudiciu de aproape 60 milioane dolari SUA unei companii în spatele căreia ar sta controversatul om de afaceri eliberat recent din pușcărie, Veaceslav Platon.
 
„La 15 ianuarie 2021 Curtea de Apel Districtuală a Statelor Unite pentru Districtul Columbia (SUA) a pronunţat decizia prin care a casat hotărîrea Curţii Districtuale a Statelor Unite pentru Districtul Columbia (SUA) din 23 august 2019 împotriva țării noastre prin care a fost recunoscută sentința arbitrajului AD HOC (Paris, Franța) din 25 octombrie 2013 pe teritoriul SUA (suma prejudiciului cu calcularea penalităţilor încasate a constituit 58 591 058, 50 dolari SUA)”, scrie ministrul pe pagina sa de Facebook.