Președintele Maia Sandu anunță în urma vizitei sale la Bruxelles că în Uniunea Europeană există un potențial enorm de sprijin pentru R. Moldova, însă acesta nu a fost valorificat în ultimii ani de către clasa politică coruptă de la Chișinău. Președintele a reiterat că principalele subiecte abordate cu oficialii europeni țin de asigurarea R. Moldova cu vaccinul anti-Covid-19 și asistența financiară în R. Moldova.

Maia Sandu a subliniat că „instituțiile UE vor să vadă progrese reale în investigarea furtului miliardului și a altor scheme de corupție și nu doar justificări patetice din partea Procuraturii și a altor organe de drept din R. Moldova”.

„Moldova are o deschidere enormă în UE. Acest lucru a fost confirmat la cele peste 10 întâlniri cu decidenții de top. Am discutat cu înalți demnitari ai Comisiei Europene, ai Parlamentului European și ai Consiliului European. Am avut o întrevedere cu procurorul Parchetului European, Laura Codruța Kovesi. În UE există un potențial enorm ca să fim ajutați, un potențial ratat în ultimii ani de conducerea R. Moldova în care se aflau persoane corupte. UE vrea să ne ajute, să sprijine dezvoltarea R. Moldova, dar are nevoie de parteneri de încredere aici. Este sarcina noastră să ne organizăm pe intern și să avem o guvernare stabilă și responsabilă. Când acest lucru se va întâmpla, toate fondurile UE vor fi deblocate și va veni mult mai mult ajutor pentru cetățenii R. Moldova”, a declarat Maia Sandu. 

„În următoarele luni, la Bruxelles se va decide asupra cadrului unic de sprijin bilateral pentru următorii șapte ani, dar și asistența pe care R. Moldova ar putea să o acceseze în cadrul Parteneriatului Estic pentru următorii zece ani. Chiar și în lipsa unui guvern funcțional, am inițiat discuția despre asistența pe termen mediu. Am accentuat că ne dorim asistență pentru dezvoltare economică, inclusiv pentru sprijinirea întreprinderilor mici și mijlocii prin mecanisme de acces la finanțare mai ieftină, prin proiecte de infrastructură, inclusiv în domeniul energetic, pentru asigurarea securității energetice a țării. Am discutat despre necesitatea proiectelor de investiții capitale, de conservare a energiei termice pentru a reduce costurile de întreținere a clădirilor. În domeniul agriculturii, am subliniat nevoia ca aceasta să devină un domeniu de asistență continuă, pentru a ajuta fermierii noștri să se ajusteze la schimbările climatice și să devină competitivi, inclusiv prin investiții majore în proiecte de irigare”, a mai anunțat Maia Sandu.