Ministrul justiției, Fadei Nagacevschi, spune că deputații care au cerut Curții Constituționale examinarea constituționalității legii privind funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova „cred că prin atacarea limbii ruse își vor crește ratingul politic”. Ședința la care va fi examinată sesizarea în cauză va avea loc în data de 21 ianuarie și ministrul promite că va fi „extrem de interesantă”.

Autori ai sesizării sunt deputați Dinu Plîngău și Octavian Țîcu. „Istoria se repetă. Se pare dă domnii deputați au uitat că merg în Găgăuzia, Taraclia, iar localnicii comunică cu dumnealor anume în limba rusă. De ce? Dintr-un simplu motiv. Limba rusă este utilizată, de facto, drept limbă de comunicare interetnică, iar prin legea contestată s-a urmărit scopul de a oferi cetățenilor acces la informațiile de interes public, dar și la unele servicii publice prin dezvoltarea prevederilor legale ale actelor normative în viitor”, a declarat Fadei Nagacevschi într-un briefing de presă, transmite IPN.

Potrivit ministrului, la promovarea legii s-a ținut cont de numărul vorbitorilor de limbă rusă, și nu a etnicilor ruși (comunitatea ucrainenilor fiind mai numeroasă, n.r.). „Dragi deputați, câștigurile juridice se pot transforma în dezastre politice. Aveți precedente suficiente. Vă puteți aminti și de anularea alegerilor pentru funcția de primar pentru municipiul Chișinău. Cu voi nici nu trebuie de luptat politic. Singuri faceți tot posibilul pentru a vă autodizolva politic. Eu vă urez succes. Sunt convins că tentativele unor politicieni iresponsabili de a diviza cetățenii pe criterii etnice, lingvistice, nu au nicio șansă și se vor termina cu un eșec lamentabil, indiferent de ce soluție va adopta Curtea Constituțională”, a mai spus ministrul justiției.

La scurt timp deputatul Platformei DA Dinu Plîngău a venit cu o reacție la cele spuse de ministrul Justiției. Acesta se arată convins că proiectul contestat este neconstituțional și trebuie aborgat.

„Astăzi am văzut niște reacții destul de emotive ale ministrului Justiției Nagacevschi despre faptul că mergem împotriva limbii ruse, ceea ce este un fals mai mare decât ministerul pe care-l conduce, pentru că odată ce ești cetățean al R. Moldova ești egal, indiferent de limba vorbită, în rând cu toți cetățenii R.Moldova. Ai drepturi dar ai și obligații care reies din Constituție cât și din alt cadru normativ aferent (...) Persoanele aflate în funcții de demnitate publică nu trebuie să recurgă la insinuări și la declarații politice care pot prejudicia instituții, pot diviza societatea”, a declarat Plîngău într-un live pe pagina sa de Facebook. 

Deputatul mai spune că există suficiente argumente juridice care demonstrează că proiectul este neconstituțional, iar mâine, când Curtea va examina sesizările, la ora 10:00, va trebuie ca declarațiile politice să fie lăsate deoparte.

Amintim că, legea privind funcționarea limbilor a fost votată de Parlament, în a doua lectură, la mijlocul lunii decembrie. Aceasta a fost adoptată în unanimitate prin voturile deputaților PSRM și Partidul Șor. Legea a fost contestată la Curtea Constituțională.