Deputații socialiști Vasile Bolea și Grigore Novac au depus o sesizare la Curtea Constituțională, care are drept obiect interpretarea prevederilor art. 98 din Constituția Republicii Moldova în coroborare cu art. 85 din Legea Supremă. Aceștia vor să afle ce va risca Maia Sandu dacă aceasta nu va desemna un candidat la funcția de prim-ministru, dacă aceasta va constitui o faptă gravă. Totodată, aceștia vor să afle dacă imposibilitatea formării Guvernului timp de 3 luni constituie drept temei de dizolvare a Parlamentului, drept rezultat al refuzului Maiei Sandu de a desemna candidatul la funcția de premier.

Mai exact, aceștia au solicitat Înaltei Curți sa facă interpretarea în sensul stabilirii:

1. Care este termenul limită în cadrul căruia Președintele urmează să facă prima desemnare a candidatului la funcția de Prim-ministru, în cadrul termenului general de trei luni?
2. Refuzul sau inacțiunea Președintelui de a desemna un candidat la funcția de Prim-ministru constituie faptă gravă prin care încalcă prevederile Constituției?
3. Care sunt consecințele cazului în care Președintele nu a desemnat candidatura la funcția de Prim-ministru, iar între timp s-a scurs termenul de trei luni?
4. Care sunt consecințele cazului în care președintele a desemnat candidatul la funcția de prim-ministru ignorând condițiile temporale de 45 zile de la prima solicitare. Precum și în cazul în care refuză să desemneze a doua candidatură?
5. Constituie drept temei de dizolvare a Parlamentului imposibilitatea formării Guvernului timp de 3 luni drept rezultat al refuzului șefului statului de a desemna candidatul la funcția de prim-ministru?
6. Care este consecința în cazul dacă președintele, în urma consultării fracțiunilor parlamentare, consideră că mai există șanse reale pentru a învesti Guvernul prin intermediul Parlamentului existent, dar în același timp s-a scurs termenul de 45 zile? 

Amintim că, ieri, PSRM în frunte cu Igor Dodon i-au cerut președintelui Maia Sandu să desemneze un premier până la data de 1 februarie curent, atunci când începe sesiunea de primăvară-vară a Parlamentului.

Toto ieri, Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă sesizarea Partidului Acțiune și Solidaritate privind posibilitatea de autodizolvare a Parlamentului. Potrivit CC, Constituția Republicii Moldova conține soluții privind dizolvarea Parlamentului înainte de expirarea termenului de patru ani. Astfel, dizolvarea Parlamentului este posibilă numai în condițiile prevăzute de articolul 85 din Constituție.