Liderul Partidului Democrat din R. Moldova (PDM), Pavel Filip, susține că membrii Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM) nu vor alegeri parlamentare anticipate. Asta deși președintele PSRM, Igor Dodon, a invitat fracțiunile parlamentare la discuții pentru elaborarea unei foi de parcurs privind procesul de declanșare a alegerilor parlamentare anticipate. Declarațiile au fost făcute luni, 17 ianuarie, de către Pavel Filip în cadrul emisiunii Cutia Neagră de la Tv8.

Pavel Filip, lider PDM: „Noi suntem okay cu provocarea alegerilor parlamentare anticipate. Trebuie declanșate discuții în formatul despre care am mai vorbit, discuții cu cel puțin patru fracțiuni parlamentare. Din jocurile și mișcările care se fac acum, cred că PSRM nu vrea alegeri parlamentare anticipate. Partidul Șor este supărat pe PSRM pentru că ei abia au venit la guvernare, iar Guvernul și-a dat demisia. Eu cred că PSRM voiau anterior alegeri parlamentare anticipate.”

Potrivit analistului Igor Boțan, socialiștii vor declanșarea alegerilor parlamentare anticipate după ce președintele R. Moldova, Maia Sandu va încălca Constituția.

Igor Boțan, analist politic: „Cred că PSRM își dorește anticipate, dar după ce Maia Sandu se compromite. Igor Dodon nu poate sta pe tușă și face conferințe de presă. PSRM are o marjă de așteptare până la sfârșitul anului. Potrivit Constituției, Maia Sandu este detașată de partid. Președintele se întâlnește cu fracțiunile, este moderator. PSRM își dorește anticipate atunci când Maia Sandu se va compromite, va încălca Constituția.”