Președintele Maia Sandu a avut astăzi la Bruxelles o întrevedere cu Comisarul pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi. Printre subiectele abordate au fost actualizarea Acordului de Asociere, elaborarea în comun a unui plan de acțiuni specific necesităților țării noastre în cadrul inițiativei pentru Parteneriatul Estic și oferirea asistenței necesare Republicii Moldova pentru a aborda probleme imediate cu care se confruntă cetățenii noștri.

Sandu a notat pe pagina sa de Facebook că „Republica Moldova are nevoie de ajutor pentru a atenua impactul crizei economice și sanitare, pentru a sprijini agricultorii și antreprenorii”.

„Interesul Republicii Moldova este să extindem și să aprofundăm cooperarea cu UE în mai multe domenii, inclusiv pe dimensiunea politicii externe, precum și în ce privește integrarea continuă în domeniile economic, energetic, de protecție a mediului și al serviciilor. Am discutat despre modul în care putem colabora cu Uniunea Europeană pentru a reuși să creăm noi locuri de muncă și noi oportunități, precum și despre modalitățile prin care UE poate sprijini Republica Moldova în vederea lansării proiectelor în sistemul energetic și de infrastructură”, a declarat Maia Sandu.

Președintele mai susține că „cooperarea și asistența directă de la UE către localități și primării este la fel de importantă pentru Republica Moldova”.

„Am accentuat că acest tip de susținere ne-ar ajuta să consolidăm democrația la nivel local și să micșorăm dependența administrației locale față de finanțarea condiționată prin presiuni politice.

De asemenea, am solicitat majorarea sprijinului dedicat pentru Republica Moldova pentru anii următori. Am subliniat că ajutorul UE este foarte important pentru stabilizarea situației economice din țara noastră, mai ales pentru a diminua efectele pandemiei. Ne dorim o colaborare strânsă cu Comisia Europeană în vederea modernizării țării noastre în beneficiul tuturor cetățenilor”, a mai declarat Sandu.

Amintim că în cadrul vizitei sale la Bruxelles, Maia Sandu s-a mai văzut cu înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Josep Borrell, care este și Vicepreședintele Comisiei Europene, dar și cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Ieri, Maia Sandu a avut o întrevedere și cu Laura Codruța Kövesi, Procuror-șef al Parchetului European.