Președintele Maia Sandu s-a văzut astăzi la Bruxelles cu înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Josep Borrell, care este și Vicepreședintele Comisiei Europene, potrivit unui comunicat al Serviciul European de Acţiune Externă.

Josep Borrell a reafirmat angajamentul UE de a consolida asocierea politică și integrarea economică cu Republica Moldova, lucrând într-un parteneriat strâns, bazat pe ambițiosul Acord de Asociere. El a salutat concentrarea puternică a președintelui și mandatului său pe reforme, consolidarea statului de drept și combaterea corupției, și a asigurat-o de sprijinul deplin al UE în acest demers, care este esențial pentru a aduce beneficii tangibile vieții cetățenilor Republicii Moldova. De asemenea, cei doi au discutat despre evoluțiile interne și despre necesitatea unor pași decisivi și eficienți pentru a recâștiga încrederea cetățenilor Republicii Moldova în instituțiile statului, pentru a construi o justiție puternică și independentă și pentru a asigura un sector financiar și bancar stabil.

În ceea ce privește provocările rezultate din pandemia provocată de coronavirus, Înaltul Reprezentant/Vicepreședintele a reamintit solidaritatea puternică a UE cu Republica Moldova. Pe lângă contribuția de 108 milioane de euro mobilizați pentru furnizarea echipamentelor de protecție, consolidarea sistemului de sănătate și sprijinirea redresării socio-economice, Republica Moldova a beneficiat deja de asistență macrofinanciară de urgență din partea UE, în valoare de 50 de milioane de euro.

Înaltul Reprezentant/Vicepreședintele Josep Borrell a subliniat angajamentul UE de a contribui la asigurarea accesului tuturor la vaccinurile împotriva coronavirusului, inclusiv în vecinătatea imediată a UE. Mai mult, asistența suplimentară a UE, oferită în special prin intermediul Organizației Mondiale a Sănătății, poate fi utilizată de autoritățile moldovenești în pregătirea adecvată pentru campania de vaccinare împotriva coronavirusului.

Înaltul Reprezentant/Vicepreședintele Borrell și președintele Sandu au discutat, de asemenea, situațiaa din regiunea Transnistriană. Înaltul Reprezentant a reiterat angajamentul UE față de un proces de soluționare pașnic, cuprinzător și durabil în cadrul formatului 5 + 2 și și-a reafirmat sprijinul ferm pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova în cadrul frontierelor recunoscute la nivel internațional, în conformitate cu Declarația ministerială OSCE din decembrie 2020.

Despre întrevederea în cauză a anunțat și Maia Sandu pe pagina sa de Facebook, 

„I-am mulțumit personal pentru sprijinul imens acordat de UE țării noastre de-a lungul multor ani. Am discutat despre prioritățile vizitei mele la Bruxelles, și anume redeschiderea dialogului politic și inițierea unei cooperări strânse cu partenerii noștri europeni, asigurarea accesului mai rapid la vaccinuri anti-Covid-19 pentru cetățenii noștri, mai ales pentru cei din grupurile de risc, precum și despre modul în care putem avansa cât mai eficient pe agenda noastră europeană. Am reiterat faptul că Republica Moldova își dorește o intensificare a cooperării cu UE în domeniul politicii externe.
 
De asemenea, am abordat în discuție modalități de cooperare mai activă pe agenda securității naționale și regionale. Am subliniat faptul că pentru Republica Moldova cea mai mare amenințare la adresa statului și a interesului național este corupția, reforma justiției fiind singura cale pentru a putea asigura bunăstarea și securitatea cetățenilor pe termen lung. Domnul Josep Borrell ne-a asigurat de tot sprijinul său pentru Republica Moldova și pentru cetățenii noștri.
De asemenea, în cadrul întrevederii, i-am adresat domnului Borrell invitația de a efectua o vizită oficială la Chișinău”, a anunțat Maia Sandu.