Socialistul Igor dodon a anunțat astăzi că în cadrul vizitei sale recente la Moscova a convenit cu șeful-adjunct al administrației prezidențiale de la Moscova Dmitri Kozak ca R. Moldobva „să primească câteva sute de mii de vaccinuri rusești Sputnik”. Declarația vine în contextul în care atât Organizația Mondială a Sănătății nu a recunoscut vaccinul rusesc anti-Covid 19 cât și unele țări au renunțat la el.

„Săptămâna trecută, cu domnul Kozak, am convenit că vom primi câteva sute de mii de vaccinuri rusești Sputnik, pentru a începe vaccinarea cu vaccinul reusesc și știu că au fost lansate pregătirile pentru înregistrarea acestui vaccin în Republica Moldova. Sper că nu vor fi impuse careva obstacole artificale pentru ca în următoarele săptămâni, vaccinul anti-Covid să apară la Chișinău. Despre aceasta avem deja înțelegere cu partea rusă”, a anunțat Igor Dodon.

Amintim că acum câteva zile premierul în exercițiu Aureliu Ciocoi a răspuns referitor la vaccinarea cu Sputnik V că:Atât timp cât un vaccin nu este autorizat de aceste organizații, noi nu-l vom intruduce pe piața din R. Moldova”

„Sper că la începutul lunii februarie vom începe realizarea programului național de vaccinare. La moment nu cunoaștem ce vaccin va primi R. Moldova. Suntem în process de discuții, ar putea să fie Pfizer sau Moderna. Suntem în discuții tehnice și până la urmă cred că nu contează care producător va fi. Până la urmă avem garanția că, condițiile tehnice sunt asigurate, dacă este vorba de vaccinul Pfizer care are nevoie de păstrarea la temperaturi de -70 C. Eu vă asigur că avem toate condițiile pentru a depozita până la 200.000 de vaccinuri. Dispunem de capacități frigorifice care corespund criteriilor necesare și care permit menținerea unui număr confortabil de vaccinuri”, a adăugat Ciocoi.

Precizăm că un consilier de rang înalt al premierului Viktor Orban a spus că Ungaria nu va folosi vaccinul rusesc Sputnik-V, în ciuda colaborării bilaterale privind testarea de către Rusia a controversatului ser anti-COVID-19. Asta după ce Ungaria aprimit 6000 de doze de vaccin. Iar alte țări au respins categoric vaccinul rus.

La fel este de aminti faptușl că fostul șef al statului, Igor Dodon, a declarat că se va imuniza împotriva noului tip de coronavirus, însă exclusiv cu vaccinnul rusesc. Într-un interviu oferit pentru tass.ru, Dodon susține că nu crede în „analogii occidentale”. 

În același timp, Dodon nu a spus dacă s-a vaccinat sau nu cu acest vaccin.