Liderul socialiștilor Igor Dodon cere președintelui Maia Sandu ca să desemneze până pe 1 februarie 2021 să înainteze un candidat la funcția de premier al R. Moldova. Dodon spune că doar în așa mod poate fi decis când vor avea loc alegerile anticipate, în caz contrarex-președintele Dodon amenință că va organiza proteste în masă.

Acest lucru l-a anunțat Igor Dodon în cadrul unei conferințe de presă. Acesta a adăugat că de mâine membrii PSRM vor iniția discuții cu partidele prin care să decidă când pot fi organizate alegeri anticipate. 

„Dacă credeți că Parlamentul nu va aproba legi timp de 90 de zile scoateți-vă asta din cap pentru că parlamentul va funcționa și va aproba legi și în prima lectură și în a doua”, a declarat Dodon.  

Ex-președintele R. Moldova, a adăugat că prin neîntarea unui candidat este încălcată Constituția și astfel urmează ca președintele să fie penalizat. 

„Noi mâine vom cere Curții Constituționale să ne intepreteze mai multe articole și să ne spună care este termenul maxim până când președintele poate înainta un candidat și dacă nu înaintează care sunt sancțiunile pentru președinte”, a adăugat socialistul. 

Întrebat de ce nu se autodizolvă Parlamentul, Dodon a răspuns că trebuie urmate două căi: înaintarea unui candidat la funcția de premier și ne-acceptarea lui sau neîntrunirea Parlamentului. 

„Parlamentul se va întruni pentru că așa trebuie, trebuie să aprobe legi iar dacă va fi înaintat un candidat la funcția de premier acesta cel mai probabil nu va fi susținut de socialiști” a răspuns Dodon.

Declarația vine în contextul în care, la moment în Parlament există o majoritate neformală din care fac parte 37 de deputați PSRM, 8 din fracțiunea Șor și grupul Pentru Moldova - 6, iar alți doi deputați, declarați independenți - Eugen Nichiforciuc și Vladimir Andronachi au votat pe bandă rulantă ultimele legi - inclusiv bugetul și politica bugetar fiscală. 

Amintim că azi dimineață Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă sesizarea deputaților PAS cu privire la procedura de autodizolvare a Parlamentului cu votul a 2/3 din deputați. Anunțul a fost făcut cu puțin timp în urmă de către președintele Înaltei Curți, Domnica Manole.

Potrivit președintelui Înaltei Curți, CCM s-a expus anterior pe acest caz, anunțând expres care sunt condițiile pentru dizolvarea Legislativului, și anume în cazul imposibilității formării Guvernului și blocării procedurii de adoptare a legilor timp de trei luni.

Detalii: Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă sesizarea PAS privind autodizolvarea Parlamentului