Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă sesizarea deputaților PAS cu privire la procedura de autodizolvare a Parlamentului cu votul a 2/3 din deputați. Anunțul a fost făcut cu puțin timp în urmă de către președintele Înaltei Curți, Domnica Manole.

Potrivit președintelui Înaltei Curți, CCM s-a expus anterior pe acest caz, anunțând expres care sunt condițiile pentru dizolvarea Legislativului, și anume în cazul imposibilității formării Guvernului și blocării procedurii de adoptare a legilor timp de trei luni.

Curtea nu poate proceda la interpretarea unor articole din Constituție, atunci când Constituția conține într-un alt articol răspunsul la problema ridicată într-o sesizare sau când există o hotărâre a sa care epuizează subiectul”, a declarat Manole.

Domnica Manole a precizat că CCM nu interpretează textul Constituției având în vedere normele infraconstituționale sau conjuncturile politice ale momentului.

Referindu-se la practica altor state unde este permisă autodizolvarea forului suprem, președintele CCM a atras atenția că o astfel de procedură este reglementată expres în textul Constituției.

Dizolvarea poate opera doar dacă inactivitatea îi este imputabilă Parlamentului, nu și dacă îi este imputabilă altor autorități publice și actori politici”, a precizat Manole.

Amintim că Partidul Acțiune și Solidaritate a sesizat Curtea Constituțională în privința unei noi modalități de dizolvare a Parlamentului. Mai exact, PAS a dorit să afle dacă forul suprem poate fi dizolvat în cazul în care această inițiativă este susținută de 2/3 din deputați (67-68 voturi sau majoritatea constituțională – nota red.).

Detalii: PAS sesizează Curtea Constituțională. Vrea să afle dacă Parlamentul poate fi dizolvat cu votul a 2/3 din deputați

Citiți și: DOC // PAS a sesizat Curtea Constituțională în privința dizolvării Parlamentului cu votul a 2/3 din deputați