Președintele Maia Sandu a avut ieri o întrevedere cu șeful Misiunii OSCE, Claus Neukirch. Principalul subiect de pe agenda discuțiilor a fost soluționarea conflictului transnistrean.

„Am discutat mai multe subiecte de actualitate, în special, cu privire la soluționarea conflictului transnistrean. Am accentuat că sprijinim principiul exclusiv pașnic, pe cale politico-diplomatică, al soluționării conflictului și orice speculații la subiectul unor intenții agresive sunt doar niște provocări și dezinformare intenționată. Nu există premise pentru un conflict. Cetățenii din regiunea transnistreană sunt cetățeni ai Republicii Moldova, iar între locuitorii de pe cele două maluri nu există niciun fel de neînțelegere sau dușmănie”, a scris președintele pe pagina sa de Facebook. 
„Totodată, am discutat despre mersul procesului de negocieri și necesitatea de a pune accent pe aspecte constructive. Formatul 5+2 rămâne platforma de bază pentru procesul de negocieri, care trebuie să lucreze în interesul oamenilor și să includă o serie de subiecte, inclusiv pe dimensiunea umanitară, a drepturilor omului, social-economică și cu privire la libertatea de circulație. În cursul întâlnirii am accentuat, în mod repetat, că lupta împotriva corupției și contrabandei este una dintre cele mai importante priorități ale mele”, a mai notat Sandu. 
Întrevederea între cei doi a avut loc cu puțin timp înainte să iasă la iveală că Ministerul de Externe de la Chișinău a solicitat Kievului să amâne interdicția de circulație pentru vehiculele cu numere transnistrene ilegale, care trebuie să intre în vigoare la 15 ianuarie curent.
 
Ținem să precizăm că presa specializată în dosarul transnistrean a scris astăzi că amânare interdicției solicitată de Chilinău ar fi fost coordonată la solicitarea Tiraspolului si negociată prin intermediul Misiunii OSCE în Moldova. Iar acest subiect ar fi fost discutat pe agendă discuțiilor de la ultima întrevedere între viceprim-ministra pentru Reintegrare, Olga Cebotari cu șeful Misiunii OSCE în Republica Moldova, Claus Neukirch de pe 29.11.2020 și întrevederea cu așa -zisul minstru de externe de la Tiraspol Vitalii Ignatiev de pe 28.12.20.