Fostul președinte al R.Moldova și liderul PCRM, Vladimir Voronin, în propune actualului șef al statului să emită două decrete, privind anunțarea alegerilor parlamentare anticipate și numirea Guvernului, fără a ține cont de prevederile legislației. Potrivit lui Voronin, acest lucru ar fi posibil ținând cont de situația excepțională în care se află statul.

În R.Moldova s-a creat o situație excepțională, în toate domeniile. Priviți ce se face cu această pandemie – zilnic zeci de oameni mor. Pe dimensiunea socială, ce sărăcie în casele oamenilor – 30% sunt sub pragul sărăciei. Ea trebuie să anunțe stare excepțională, are dreptul sau nu – deja nu contează. Dacă este susținută de cetățeni, atunci mergem înainte”, a declarat el în cadrul emisiunii Puterea a patra de la N4.

Voronin a precizat că în situația creată, actualul președinte trebuie să-și asume responsabilitatea pentru situația din R.Moldova.

Să emită două decrete: cu privire la numirea Guvernului și anunțarea datei alegerilor parlamentare anticipate. Gata. Și să închidă clădirea Parlamentului... Constituția este sfântă, dar nu pentru vagabonzii aceștia care stau în Parlament. Ei sunt haimanale. În cazuri extraordinare se aplică măsuri extraordinare. Să ajungem până la război civil, până la destrămarea Moldovei și doar atunci să spunem că trebuia de acționat?”, spune el.

Fostul președinte menționează că în cazul în care Maia Sandu va aplica acest scenariu, cetățenii „o vor susține”.