Vizita Maiei Sandu la Kiev // Expert: Intrăm într-o nouă etapă a relațiilor dintre R.Moldova și Ucraina

Relațiile dintre R.Moldova și Ucraina intră într-o nouă etapă, iar faptul că liderii de la Chișinău și Kiev au folosit în premieră sintagma de „parteneriat strategic” are o semnificație deosebită. De această părere este editorialistul Nicolae Negru. Totodată, directorul Asociației pentru Democrație Participativă (ADEPT), Igor Boțan, susține că documentele semnate azi în capitala Ucrainei sunt extrem de ambițioase și importante, iar implementarea acestora va demonstra Uniunii Europene și SUA că cele două state sunt parteneri credibili.
Contactat de reporterul Deschide.MD, Nicolae Negru a declarat că în cadrul întrevederii de la Kiev, președinții Maia Sandu și Volodimir Zelensky au discutat probleme foarte importante care țin, în primul rând, de securitatea celor două state, dar și problemele, soluționarea cărora întârzie de mai mulți ani.
„S-au discutat vechile probleme legate de soarta Nistrului, probleme energetice. Nu s-a făcut referire concretă la conflictul transnistrean sau a ceea ce se întâmplă în Donbas, dar nu cred că atunci când s-a vorbit de securitate s-a făcut abstracție de aceste conflicte și natura lor. Am văzut că s-a discutat despre construcția unui pod Cosăuți-Iampol. Este un aspect foarte important, pentru că, în primul rând acest lucru ar permite o comunicare directă dintre Chișinău și Kiev. La moment, în unele cazuri este nevoie să te deplasezi prin Tiraspol, să tranzitezi regiunea separatistă care impune anumite condiții și desigur că, în cazul în care va exista această cale de acces, se va schimba în general rolul strategic al regiunii transnistrene”, a menționat editorialistul.
Mai exact, precizează expertul, se schimbă „această paradigmă a conflictului transnistrean”, iar Kievul și Chișinăul pot încerca să convingă Tiraspolul „să nu se sacrifice pe altarul intereselor rusești”.
„Rusia îi folosește pe transnistreni împotriva R.Moldova și a Ucrainei. E timpul ca Kievul și Chișinăul să-și unească efortul pentru a neutraliza acest pericol”, a adăugat el.
Nicolae Negru a atras atenția asupra faptului că în declarația comună nu s-a menționat nimic despre soarta școlilor românești și a limbii române din Ucraina: „Mă refer la sudul și nordul Basarabiei. Nu s-a vorbit despre această divizare lingvistică artificială, de vorbitori a limbii române și limbii moldovenești. În orice caz, nu am văzut informația respectivă în comunicatele Președinției”.
„S-a vorbit și despre o anumită coordonare în cadrul Parteneriatului Estic. Cred că această sintagmă «parteneriat strategic» aplicată pentru prima dată în relațiile dintre R.Moldova și Ucraina este foarte importantă și sperăm că această abordare va fi umplută cu conținutul corespunzător. Multe lucruri se pot rezolva și există foarte multe probleme de rezolvat în relațiile dintre R.Moldova și Ucraina”, susține el.
Directorul ADEPT, Igor Boțan, este de părerea că prin vizita de azi a Maiei Sandu în Ucraina are loc dezghețul între relațiile bilaterale, „având în vedere atitudinea extrem de reticentă din ultimii ani față de ex-președintele Igor Dodon”.
„Un lucru important este constituirea Consiliului Prezidențial pentru a coordona și monitoriza implementarea obiectivelor prevăzute în Declarația comună a președinților. Acest document conține intenția de a coopera în mai multe domenii. Este un document politic extrem de important”, a declarat el pentru Deschide.MD.
Politologul este de părerea că implementarea obiectivelor prevăzute în Declarație demonstrează intenția clară a Republicii Moldova și Ucrainei de a deveni parte a familiei europene.
„Dacă documentul va fi implementat cu eforturi comune, Uniunea Europeană va vedea că există impulsuri importante de la Chișinău și Kiev... Rămâne să vedem cum instituțiile de profil din ambele state vor acționa și vor lucra pentru ca acest plan ambițios, care a fost anunțat, să fie realizat”, spune Boțan.
Expertul a atras atenția și asupra formatului de cooperare „UE + 3 parteneri asociați” (R.Moldova, Ucraina, Georgia), menționat în textul Declarației.
„Dacă e să ne amintim de «trilaterala oligarhică» care a existat acum doi ani – Plahotniuc, Poroșenko, Ivanișvili – atunci acum lucrurile vin într-o albie a decenței și cred că UE și SUA vor vedea în aceste trei state parteneri serioși și parteneri care pot să se angajeze în soluționarea problemelor cu care se confruntă”, precizează el.
Amintim că vizita oficială în Ucraina este prima pe care președintele Maia Sandu o întreprinde în străinătate. Urmare a întrevederii cu președintelui ucrainean, Volodimir Zelensky, au fost semnate două documente. Este vorba despre o declarație comună și un Memorandum de dezvoltare a potențialului de transport și tranzit între Ucraina și Republica Moldova.
Detalii: DOC // Ce conțin cele două documente bilaterale semnate de Maia Sandu și Volodimir Zelenski la Kiev