Urmare a întrevederii președintelui R. Moldova, Maia Sandu și a președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, au fost semnate două documente. Este vorba despre o declarație comună și un Memorandum de dezvoltare a potențialului de transport și tranzit între Ucraina și Republica Moldova.

Vedeți mai jos textul Declarației comune semnate de Maia Sandu și Volodimir Zelenski:

În declarație este menționat dorința R. Moldova și a Ucrainei de a adera la „Inițiativa celor trei Mări”.

La fel în document este menționat că e necesar cooperarea în continuare în sectorul energetic pentru a consolida securitatea energetică în regiune: „Considerăm important să creștem fiabilitatea și să diversificăm aprovizionarea cu energie electrică și surse de energie, precum și să asigurăm o mai mare transparență în sectorul energetic.”

Mai jos vă prezentăm și textul Memorandumului semnat de Maia Sandu și Volodimir Zelenski.

Amintim că Maia Sandu se află astăzi la Kiev, în prima sa deplasare oficială în calitate de președinte al R. Moldova. 

Printre alte subiecte discutate în cadrul întrevederii cu Volodimir Zelenski se numără accelerarea acordului ce ar permite cetățenilor ambelor state să traverseze frontiera doar în baza buletinului de identitate; necesitatea de a diversifica sursele de energie; aprovizionarea cu apă a localităților de pe ambele maluri ale râului Nistru ca prioritate comună; dezvoltarea infrastructurii rutiere pe traseul Chișinău-Soroca-Yampil-Kyiv, care să asigure cea mai rapidă rută între capitalele celor două state.

Detalii: Relansarea relațiilor moldo-ucrainene, discutată de Sandu cu Zelenski. Ce își propun cei doi președinți

Totodată, președintele R. Moldova, Maia Sandu și șeful de stat al Ucrainei, Volodimir Zelenski, au convenit asupra instituirii unui Consiliu permanent al instituțiilor prezidențiale ale celor două state.

Detalii: Maia Sandu și Volodimir Zelenski au convenit asupra instituirii Consiliului președinților R. Moldova și Ucrainei