Curtea Constituțională a admis cererea de suspendare a acțiunii Legii nr. 230 din 16 decembrie 2020 pentru abrogarea Legii nr. 235 din 3 octombrie 2016 privind emisiunea obligațiunilor de plată derivate din garanțiile de stat nr. 807 din 17 noiembrie 2014 și nr. 101 din 1 aprilie 2015 (Legea „miliardului”), depusă de Adrian Candu și Vladimir Cebotari.

Curtea observă, pe de o parte, că în cazul în care acțiunea Legii contestate nu va fi suspendată, ea ar putea fi pusă în aplicare și ar putea afecta anumite domenii privind securitatea economică sau financiară a statului...  Pe de altă parte, Curtea notează că în cazul suspendării acțiunii Legii contestate nu se vor putea lua decizii, eventual, în baza unei legi contestate în fața Curții Constituționale. Mai mult, suspendarea acțiunii Legii contestate va putea elimina din discuție problema referitoare la soluțiile dispuse în baza unei legi care poate fi declarată neconstituțională”, se menționează în hotărârea Înaltei Curți.

Astfel, prevederile legii sunt suspendate până la soluționarea în fond a cauzei.

Amintim că liderul „Pro Moldova”, Andrian Candu, a depus luni, 21 decembrie, o sesizare la Curtea Constituțională prin care contestă decizia de anulare a pretinsei legi a miliardului.

Potrivit lui, legea aprobată de coaliția Pentru Dodon dinamitează stabilitatea economică a statului, generează un șir de ingerințe în drepturile garantate de Constituție, desconsideră principii importante precum separarea și colaborarea puterilor statului. În cazul în care acțiunea Legii contestate nu va fi suspendată, aceasta ar produce efecte negative asupra securității economice și financiare a statului, iar, în consecință, asupra tuturor locuitorilor țării. 

Detalii: Andrian Candu a contestat la Curtea Constituțională anularea „Legii miliardului”