Deputatul Platformei DA Inga Grigoriu susține că procurorii încearcă să de-a uitării dosarul „Laundromat” prin care s-ar fi spălat peste 20 miliarde dolari SUA prin băncile din R. Moldova cu ajutorul unor judecători corupți. Mai mult legiuitorul precizează că toate persoane invitate la audieri spun că se cunoaște cine a coordonat laundromatul dar nimeni nu vrea să pronunțe acel nume.

În cadrul unui briefing de presă, Grigoriu a venit cu mai multe detalii în urma activității Comisiei de anchetă care investighează Laundromatul. Aceasta a adăugat că în r. moldova au fost scoși bani cash, de ordinul zecilor de milioane, din Laundromat. Acești bani ar fi mers în regiunea transnistreană sau au gfost corupți demnitari și judecători. 

„Interesant este și faptul că în cazul acestei mașinării de spălare de bani au fost implicați aceeași executori judecătorești - 4 la număr dar și că această spălătorie a fost coordonată de o persoană pe teritoriul R. Moldova”, a declarat Grigoriu. 

Deputatul a adăugat Procuratura Generală ar încerca să mușamalizeze acest dosar neîntreprizând nimic ca într-un final să fie dat uitării. 

Amintim că ieri, în cadrul unei emisiuni, șeful suspendat al PA, Viorel Morari a declarat că „conducerea actuală a Procuraturii Generale încearcă să claseze dosarul laundromatului și se pregătesc de această etapă importantă în activitatea lor. Prin aceasta vor să îl scoată pe Veaceslav Platon ca să nu poarte responsabilitatea pentru schema spălării de bani în mărime de 22 de miliarde de dolari”.

Detalii: Viorel Morari: PG încearcă să claseze dosarul laundromatului și se pregătesc de această etapă

Ultimele investigații prezentate de comisia parlamentareă de anchetă privind examinarea dosarului Laundromat, condusă de deputata Platformei Demnitate și Adevăr, Inga Grigoriu arată că în „spălătoria rusească” au fost implicați 20 de judecători de la 15 instanțe de judecată. Aceștia au avut rolul de „legalizare” a banilor, pronunțând peste 50 de ordonanțe privind încasarea în mod solidar a unor datorii fictive. Astfel, bugetul de stat a pierdut aproape un miliard de lei pentru că nu au fost achitate taxele de stat.

Acești judecători au fost reținuți acum 4 ani în urmă, însă recent ei au fost scoși de sub urmărire penală. Mai mult, unii din ei chiar și-au anunțat intenția de a revni în sistemul jduecătoresc. 

Detalii: Cei 14 judecători şi 2 executori judecătoreşti reținuți în dosarul „laundromat”, trimiși în judecată

Dosarul laundromat // Trei judecători, mutaţi în arest la domiciliu

Detalii: Bâlbe de la Procuratura Generală. În ce dosar a fost totuși audiat Platon?

 Firma despre care Platon a evitat să vorbească și procurorii n-au insistat a spălat 750 mln $ în Laundromat

Detalii: Înregistrare AUDIO / Platon amenință conducerea Agronindbank: Vom sări la gâtul oricui, fie președinte sau premier

Detalii: Fosta soție a lui Platon și-a tras Bentley din banii spălați prin Laundromat

Amintim că Deschide.MD a publicat anterior lista judecătorilor reținuți în dosarul „Laundromat”. Aceștia sunt:

Ştefan Niţă - judecător la Curtea de Apel

Garri Bivol - judecătorul Judecătoriei sectorului Centru

Iurie Ţurcan - fost magistrat al judecătoriei Rîșcani

Liliana Andriaș - Judecătoria Centru

Iurie Hârbu – Judecătoria Telenești

Serghei Popovici – președinte Judecătorie Comrat

Gheorghe Bârnaz – magistratul de la Judecătoria Râșcani

Valeriu Gâscă – judecător la Judecătoria Râșcani 

Serghei Gubenсo - Judecătoria Comrat

Serghei Lebediuc - Judecătoria Militară

Mihai Moraru - Judecătoria Ungheni

Aurica Us - fosta magistrată de la Judecătoria Râșcani

Gheorghe Marchitan - magistratul de la Judecătoria Căușeni

Gheorghe Gorun - fostul judecător de la Judecătoria Râșcani a capitalei

Dintre aceștia, Iurie Ţurcan, fost magistrat al judecătoriei Râșcani, a decedat în penitenciar la sfârșitul lui 2016.

Un alt judecător vizat în acest dosar era Victor Orândaș, care era plecat din țară în timpul reținerilor. El nu a mai revenit în Republica Moldova.