Federația Rusă susține retragerea trupelor ruse din regiunea transnistreană, inclusiv a pacificatorilor, însă doar după ce va fi identificată o soluție pașnică pentru conflictul înghețat de la Nistru, a declarat astăzi președintele rus Vladimir Putin în cadrul conferinței sale anuale. Acesta a sugerat că atunci când președintele Maia Sandu cere retragerea trupelor ruse, aceasta o face de pe poziția de exponent al țărilor occidentale și ca exponent al României a cărui cetățean este.

„Maia Sandu în calitate de reprezentant al unei forțe politice nu a spus nimic nou, noi demult auzim declarațiile liderilor occidentali despre necesitatea retragerii contingentului nostru de pacificatori. Maia Sandu este președinte al R. Moldova, dar este și cetățeancă a României. În general noi suntem pentru retragerea pacificatorilor, dar după ce va fi creată o situație favorabilă, va fi stabilit un dialog decent între Transnistria și cealaltă parte a Moldovei, atunci când se va merge pe cale pașnică de aplanare a situației. Noi suntem pentru aceasta”, a declarat Putin.

Acesta a reamintit de eșuarea „Planului Kozak”, care potrivit lui, avea să soluționeze problema transnistreană.

„Noi cu fostul președinte Voronin am fost foarte aproape de aceasta (soluționarea – n.red). Însă în ultimul moment liderii țărilor occidentale l-au presat, el a renunțat, s-a disociat de înțelegerile anterioare și soluționarea problemei transnistrene a fost amânată pe un termen nedeterminat. De ce? Nu este clar deloc! Ulterior i-am întrebat pe omologii mei din UE, de ce ați procedat așa? Au zis că așa a ieșit! Nu ne vom axa pe detalii, însă mai devreme sau mai târziu această problemă va trebui rezolvată”, a specificat Putin.

Amintim că după alegerea în funcția de președinte, Maia Sandu a declarat că trupele ruse de ocupație (GOTR) trebuie să plece din R. Moldova, iar misiunea de pacificare trebuie transformată în una civilă sub egida ONU.