Analistul politic Ion Tăbârță consideră că legile votate astăzi la Parlament de majoritatea PSRM-Șor sunt populiste și ar fi o pregătire a socialiștilor de a ceda guvernarea și de a pasa ulterior responsabilitățile pe cei care astăzi se află în opoziția pro-europeană.

„Este evident că socialiștii acționează atât electoral cât și populist. Eu cred că ei deja se pregătesc să cedeze guvernarea. Încearcă să pună o capcană opoziției pro-europene și toate acțiunile lor sunt întreptate în această direcție. Pe ei nu-i interesează urmările reale”, a declarat Ion Tăbârță în cadrul emisiunii Punctul pe Azi de la TVR Moldova. 

Analistul a remarcat faptul că la toate proiectele socialiștilor nu se știe care sunt argumentele și a oferit exemplul proiectului cu reducerea vârstei de pensionare, care nu ar avea o justificare. 

„Proiectul nu are nicio justificare. Acolo se spune că „avem practica europeană, că avem contextul duratei vieții în R.Moldova” (...) Orice reformă de pensii în R.Moldova ar trebui ă se bazeze pe niște calcule reale, nu pur și simplu populist. Ei ceea ce fac pur și simplu pârjolesc terenul pentru a ceda guvernarea ca ulterior într-o campanie electorală, pentru anticipate, să paseze toată responsabilitatea pe cei care astăzi se află în opoziția pro-europeană”, spune Tăbârță. 

Referitor la anularea „legii miliarului”, analistul spune că „decizia sună bine, însă trebuie să recunoaștem că, în toată această perioadă nu s-au găsit soluții cum să fie recuperați banii delapidați din sistemul bancar”. 

„În mod ideal instituțiile de drept, de anchetă, ar fi trebui să avanseze în identificarea tuturor circumstanțelor cum au dispărut acei bani, să fie pedepsite persoanele implicate și să fie întorși banii. Toată lumea știe ce s-a întâmplat, sunt vehiculate anumite nume, însă în mod real din banii care au fost sustrași din sistemul financiar-bancar, nu s-a întors nimic. Acum putem vorbi despre cât de corectă a fost acea lege pentru cetățeni. Însă trebuie să recunoaștem că a fost o soluție. Acum când au venit să anuleze această lege, nepropunând nimic în loc, rămâne în suspns de unde vor fi substituiți acei bani”, spune analistul.

Amintim că, în cadrul ședinței de astăzi a Parlamentului majoritatea lui Dodon și Șor au votat un șir de legi precum reducerea vârstei de pensionare, anularea „legii miliardului”, două proiecte din „pachetul găgăuz”, proiectul privind statutul special oferit limbii ruse, au anulat legea antipropagandă, au votat proiectul cu privire la ANI și altele. Deputații PAS, ai Platformei DA, PDM și PRO Moldova au părăsit ședința parlamentului. Platforma DA a anunțat că este în proces de lucru pentru a anula pachetul de legi care are drept scop federalizarea Republicii Moldova