Ministerul Apărării renunță la ideea participării la exercițiul militar internațional „Platinum Eagle” în România după ce șeful statului a refuzat semnarea decretului privind detașarea unui contingent militar.

Purtătorul de cuvânt al Comandantului Armatei Naționale, Ala Diaconu, a declarat pentru Deschide.MD că militarii care urmau să participe la aplicații în perioada 20 februarie - 1 martie nu a primit permisiunea președintelui Igor Dodon.

Ministerul Apărării se conformează acestei decizii. Pe viitor Armata Națională la fel va acționa în conformitate cu legislația Republicii Moldova”, a comunicat ea.

Republica Moldova a participat la exercițiile militare „Platinum Eagle” din România pe parcursul ultimelor doi ani. Anul acesta la aplicații vor participa militarii din Albania, Bulgaria, Macedonia, Muntenegru, România, Serbia, Slovenia și Ucraina.

Potrivit normelor Legii cu privire la apărarea națională, participarea unor unităţi (subunităţi) ale Armatei Naţionale în afara teritoriului ţării cu efective, armament şi tehnică militară la exerciţii militare comune cu unităţi militare ale altor state se aprobă de către Comandantul Suprem al Forţelor Armate, sau mai bine zis de președintele RM.

Totuși, se pare că Igor Dodon nu are competențe în acest caz, și asta deoarece la 24 noiembrie 2016 fostul președinte Nicolae Timofti a aprobat Planul de activitate externă al Ministerului Apărării și Armatei Naționale pentru anul 2017.

Amintim că Igor Dodon a fost întrebat de jurnaliști la începutul lunii februarie după întrevederea cu secretarul general adjunct NATO, Rose Gottemoeller, despre refuzul său de a semna decretul privind detașarea unui contingent militar în România.

Trebuie să ne clarificăm, să numim un ministru profesionist și apoi să vedem cum procedăm. Astfel de solicitare (privind detașarea contingentului militar - n.r.) este pe masa președintelui. Am cerut argumente suplimentare. La întoarcere, mâine dimineața, vedem care sunt argumentele de participare la o misiune în România. Nu am semnat. Ne vom clarifica, semnăm sau nu. Să vedem pentru ce să meargă acolo”, a declarat atunci șeful statului.

Militarii ai Armatei Naționale participau activ la exercițiile militare din statele vecine - România și Ucraina.

Ministerul Apărării nu are un şef după ce Igor Dodon l-a demis pe 27 decembrie pe Anatol Șalaru, la inițiativa președintelui PL, Mihai Ghimpu. Liberalii au solicitat ca funcția vacantă la șefia instituției să-i revină ministrului Mediului, Valeriu Munteanu, însă șeful statului crede că la conducerea ministerului trebuie să vină un „profesionist și patriot”.