Premierul Pavel Filip a discutat cu ambasadorul SUA despre reforma Administrației Publice Centrale. Discuţiile de asemenea au vizat cadrul actual al relaţiilor bilaterale, anul 2017 fiind unul semnificativ în acest sens, dat fiind marcarea a 25 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre Republica Moldova şi SUA, şi direcţiile prioritare de colaborare dintre părţi.

Premierul a menţionat că SUA este un partener strategic al Republicii Moldova, iar sprijinul oferit de Statele Unite este foarte valoros şi important.

„Suntem recunoscători pentru suportul Dumneavoastră. Sprijinul SUA şi al UE a fost crucial pentru stabilizarea situaţiei economico-financiare în 2016. Cel mai important eveniment al anului trecut este încheierea Acordului cu FMI", a spus şeful Executivului.

Pavel Filip a subliniat că anul 2017 trebuie să devină un an al dezvoltării economice durabile şi al creşterii investiţiilor şi a exprimat angajamentul ferm al autorităţilor de a continua parcursul european al ţării.

„Atât Guvernul, cât şi Parlamentul sunt determinaţi să menţină drept prioritatea numărul unu implementarea Acordului de Asociere RM-UE şi să continue eforturile comune de realizare a angajamentelor asumate", a subliniat Prim-ministrul.

În context, Premierul s-a referit şi la agenda de reforme prioritare, între care a evidenţiat reforma Administrației Publice Centrale, care este de o importanţă deosebită pentru Guvern.

„Fără a spori capacităţile administraţiei centrale nu vom putea asigura implementarea cu succes a agendei de reforme şi în acest sens avem nevoie de un partener solid", a punctat Pavel Filip.

La rândul său, Ambasadorul SUA în Republica Moldova a încurajat Guvernul să continue eforturile pentru implementarea reformelor, care au drept scop final îmbunătăţirea nivelului de trai al populaţiei. În mod special, diplomatul s-a referit la cooperarea dintre părţi în domeniul economic şi al consolidării democraţiei, domenii în care anul trecut Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul SUA au încheiat două Acorduri de asistenţă pentru creşterea comerţului şi a investiţiilor în sectoarele-cheie şi, respectiv, pentru o guvernare democratică mai eficientă și mai responsabilă, cu o valoare totală de aproximativ 98,7 milioane de dolari SUA.

Amintim că în cadrul ședinței din 1 decembrie, Executivul a aprobat, Planul de acţiuni pentru anii 2016-2018 privind implementarea Strategiei de reformă a administraţiei publice. ulterior acest lucru a fost discutat și în cadrul Consiliului Coaliției de Guvernare. 

Măsurile incluse în Plan vin să asigure responsabilizarea administraţiei publice, inclusiv în procesul de elaborare şi coordonare a documentelor de politici, modernizarea serviciilor publice, precum şi managementul eficient al finanţelor şi fortificarea abilităţilor profesionale ale funcţionarilor publici. Totodată, documentul prevede consolidarea capacităţilor funcţionale ale Guvernului şi delimitarea clară a rolurilor şi responsabilităţilor autorităţilor. De asemenea, prin acest Plan numărul ministerelor și funcțiilor va fi optimizat, iar serviciile publice vor fi mai accesibile pentru cetăţeni.

O atenţie deosebită va fi acordată şi digitalizării serviciilor publice, iar Cancelaria de Stat va pilota conceptul centrului universal de prestare a serviciilor publice. În acelaşi timp, urmează să fie instituit Corpul de control al Prim-ministrului şi instituţionalizat mecanismul de asigurare a transparenţei în activitatea entităţilor economice aflate în proprietatea statului.