Deputatul Platformei DA, Chiril Moțpan, susține că tot mai multe fire ale investigațiilor, ce țin de cazul răsunător de contrabandă cu anabolizante, conduc spre legăturile dintre regimul de la Chișinău și clanurile mafiote din Transnistria. Deputatul îi suspectează pe Igor Dodon și liderul de la Tiraspol Vadim Krasnoselski, că ar fi complici schemei cu anabolizante.

„Nici nu e de mirare că Igor Dodon l-a tratat pe Vadim Krasnoselski cu atitudinea confuză pe care a avut-o, pe o treime speriată, pe o treime arogantă și pe o treime lingușitoare: între ei nu există doar complicitate politică, ci și, cum au demonstrat-o în repetate rânduri investigațiile, o complicitate de clan, justificată prin afacerile ilegale pe care și le susțin unul altuia și de dragul cărora fac schimb de «servicii»”, a spus Moțpan în cadrul unui briefing. 

Deputatul susține că a primit date suplimentare despre tentativa de trafic ilicit cu anabolizante din 5 decembrie, în care a fost implicată o mașină ce aparținea Ambasadei Republicii Moldova în Federația Rusă. Potrivit informațiilor primite de parlamentar, anabolizantele ar fi produse în R.Moldova și scoase clandestin prin regiunea transnistreană și ar fi vorba de o schemă de contrabandă preluată de la fostul deputat democrat Constantin Țuțu, în care ar fi implicați și trei apropiați ai lui Igor Dodon.

„Anabolizantele despre care era vorba, „bolendonă” și „clorodehidrometiltestosteron”, destinate sportivilor, se presupune că ar fi fost produse în Republica Moldova sau scoase clandestin din regiunea transnistreană – ar fi vorba de o schemă de contrabandă preluată de la Constantin Țuțu, cunoscut pentru legăturile sale cu partea întunecată a sportului. Alături de cel puțin două persoane din Ambasadă și două din MAEIE, ar fi implicați și trei apropiați ai lui Igor Dodon: Alexandru Vâlcu, fost șef la vamă, consilier intim al ex-președintelui; Vadim Ciubara, unul dintre oamenii de afaceri afiliați lui Dodon și, se pare, cumătrul lui, dar și Alexandru Dodon, fratele președintelui în curs de expirare... Sub protecția prietenilor celor trei, șoferul mașinii cu numere diplomatice trecea de 2-3 ori pe lună marfă în valoare de peste 150.000 de euro. Acuma, se pare, toți sunt gata să-l facă țap ispășitor în toată această poveste urâtă pe șoferul unității de transport, care, apropo, este gata să depună mărturii dacă statul îi garantează securitatea personală și a familiei sale”, a afirmat Moțpan. 

Potrivit parlamentarului, afirmația că ar fi fost o operațiune specială coordonată de SIS cu vama pare extrem de dubioasă. Acesta explică faptul că „o operațiune specială se încheie nu cu reținerea la Vamă, ci la destinația sau la destinatarul final” și se întreabă „de ce nu s-a admis ajungerea mărfii la destinația finală?” „Oare pentru că reprezentantul oficial al SIS pe lângă Ambasada Republicii Moldova în Federația Rusă – întâmplător sau nu, finul de cununie al lui Gumeniuc – nu a cunoscut ce se întâmplă chiar sub nasul lui?”, se întreabă deputatul.

Totodată, Moțpan spune că, anumite persoane informate, care au fost anterior implicate în combaterea contrabandei și crimei transfrontaliere, dar care nu au fost implicate în cercetarea acestui caz, afirmă că este puțin plauzibil ca aceste anabolizante să fi fost destinate pentru piața neagră din Federația Rusă: acolo ele se produc cu vârf și îndesat și au un preț accesibil. Respectiv, deputatul menționează că anabolizantele în cauză urmau să ajungă, probabil, în Turcia, care și-a arătat în ultimii ani un interes aparte pentru acest produs, sau Ucraina.

„Corupția la nivel mare se reflectă în corupția la nivel mic, „la firul ierbii”, cum se zice, criminalitatea internațională își găsește parteneri în cea națională, iar cetățenii sunt cei care, din păcate, plătesc. Această guvernare și clanurile afiliate ei distrug, bucățică cu bucățică, orice încredere în democrație și în funcționarea statului Republica Moldova”, a conchis parlamentarul. 

Amintim că ofițerii Serviciului Vamal în comun cu angajații Serviciului de Informații și Securitate au contracarat o tentativă de trafic ilicit cu anabolizante. Produsele au fost depistate în compartimentul pentru marfă al unui microbuz cu plăcuțe de înmatriculare CD (corpul diplomatic).

Detalii: Anabolizante, depistate într-un autoturism cu numere diplomatice

Microbuzul cu plăcuțe de înmatriculare CD (corpul diplomatic) aparținea Ambasadei Republicii Moldova în Federația Rusă.

Detalii: (UPDATE) FOTO // Microbuzul burdușit cu anabolizante aparține Ambasadei R.Moldova în Federația Rusă. Reacția MAEIE

Deputatul PAS Lilian Carp a cerut Ministerul Afacerilor de Externe și Integrării Europene să-l revoce din funcție pe ambasadorul R.Moldova din Federația Rusă Andrei Neguța, spunând că, în acest caz „este cu certitudine implicarea ambasadei Federației R.Moldova în Federația Rusă și fiindcă Andrei Neguța este omul lui Igor Dodon, el este acoperit, nemijlocit, în acțiunile sale ilegale, de către președintele Igor Dodon”.

Detalii: Cazul anabolizantelor depistate la Palanca // Carp cere MAEIE să-l revoce din funcție pe ambasadorul Andrei Neguța

Șoferul microbuzului cu numere diplomatice, reținut sâmbătă la postul vamal Palanca, în care au fost depistate cutii cu anabolizante, a fost pus sub învinuire, transmite un comunicat al PG.

Detalii: Șoferul mașinii cu numere diplomatice, în care au fost depistate cutii cu anabolizante, pus sub învinuire