Curtea Constituțională a validat mandatul de președinte al R.Moldova pentru Maia Sandu. Totuși, ea va intra în exercițiul funcției odată cu depunerea jurământului - eveniment programat pentru data de 24 decembrie.

Astfel, Maia Sandu devine al șaselea președinte al Republicii Moldova și prima femeie care ocupă cea mai înaltă funcție în stat.

În cadrul examinării sesizării Curții Constituționale, reprezentantul lui Igor Dodon, Nicolae Fomov, a solicitat amânarea ședinței pe motiv că magistrații Curții Supreme de Justiție mai au pe rol o contestație depusă. Totuși, Înalta Curte a respins cererea acestuia.

Detalii: Reprezentantul lui Dodon cere amânarea ședinței Curții Constituționale. Olesea Stamate: O încercare de a tergiversa validarea mandatului

Amintim că în urma turului II al scrutinului prezidențial, Maia Sandu a obținut cel mai mare număr de voturi – 943 006 voturi. Igor Dodon a obținut doar 690 615 voturi.

Hotărârea Curții Constituționale este definitivă, nu poate fi suspusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial.