Curtea Constituțională a suspendat până la examinarea cauzei în fond legea prin care Parlamentul a abrogat decizia de transmitere a terenului Stadionului Republican către Ambasada SUA. Mai exact, magistrații Înaltei Curți au oprit procesul care prevedea restituirea terenului în proprietatea statului, iar pe spațiul acestuia urmând a fi construite doar obiective sportiv-culturale.

Curtea consideră necesară suspendarea acțiunii Legii contestate, pentru a verifica, pe baza unor indicii rezonabile, existența unor acorduri bilaterale încheiate de Guvernul Republicii Moldova cu Guvernul Statelor Unite ale Americii, în legătură cu transmiterea terenului pe care se găsește, actualmente, Stadionul Republican, în proprietatea Statelor Unite ale Americii, pentru construirea pe acesta a edificiului unei ambasade, potrivit Legii nr. 151 din 4 octombrie 2018, abrogată prin Legea contestată. Cu privire la domeniul afectat de Legea contestată, Curtea reține că soluția suspendării este necesară pentru a evita prejudiciile şi consecinţele negative iminente pentru ordinea constituțională”, se menționează în hotărârea Curții.

De precizat că sesizarea la CCM a fost depusă de deputații Platformei DA, Dinu Plîngău și Maria Ciobanu.

Amintim că deputații PSRM-„Pentru Moldova” au votat în două lecturi abrogarea deciziei de a transmite terenul Stadionului Republican către Ambasada SUA. Amabasada SUA la Chișinău a reacționat dur la această decizie. Potrivit unui anunț al reprezentanților corpului diplomatic, „Statele Unite au negociat în bună-credință cu guverne succesive ale Republicii Moldova timp de peste un deceniu achiziția terenului, iar această abrogare încalcă un acord bilateral obligatoriu, încalcă dreptul internațional și afectează negativ relațiile dintre SUA și Republica Moldova”.

Detalii: Majoritatea PSRM-Șor a lăsat SUA fără terenul Stadionului Republican pentru construcția noului sediu al ambasadei

Menționăm că Decretul de promulgare și legea pentru abrogarea Legii nr. 151/2018 cu privire la transmiterea cu titlu oneros a unui bun imobil au fost publicate astăzi în Monitorul Oficial și au intrat în vigoare.

Detalii: În doi timpi și trei mișcări. Legea cu privire la Stadionul Republican a fost publicată în Monitorul Oficial