Igor Dodon a promulgat legea cu privire la re-subordonarea Serviciului de Informații și Securitate către Parlament, cunoscând despre faptul că aceasta a fost contestată la Curtea Constituțională. Acest fapt reiese dintr-un răspuns oferit reporterilor Deschide.MD de către ofițerul de presă al Președinției, Carmena Sterpu.

Ea a comunicat că atât Legea cu privire la activitatea SIS, cât și alte legi votate în Parlament la data de 3 decembrie în lectura finală, au fost promulgate de șeful statului vineri, 4 decembrie.

Amintim că deputații PSRM și „Pentru Moldova” au votat la data de 3 decembrie scoaterea Serviciului de Informații și Securitate din subordinea Președinției și revenirea instituției sub controlul Parlamentului. 

Detalii: Deputații lui Dodon și Șor au votat: SIS-ul trece în subordinea Parlamentului

În dimineața zilei de 4 decembrie, deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, a depus o sesizare la Curtea Constituțională prin care a solicitat declararea drept neconstituțională legii sus-menționate. Ulterior, parlamentarul a anunțat despre acest lucru pe rețele sociale. Anunțul a fost preluat imediat de mai multe surse mass-media.

Detalii: DOC // Litvinenco a sesizat CC privind la neconstituționalitatea legii prin care SIS a fost scos din coordonarea președintelui R.Moldova

La data de 7 decembrie, Înalta Curtea a suspendat intrarea în vigoare a legii cu privire la re-subordonarea SIS către Parlament.

Detalii: Curtea Constituțională a suspendat procedura de re-subordonare a SIS către Parlament